Jabłka pod kruszonką z łatkami owsianymi i orzechami włoskimi

Jabłka pod kruszonką

Jabka pod kruszonką to jedena z rzeczy, które jesienią smakuje najlepiej. Publikuje go teraz, bo przyszło mi do głowy, że ciepły aromatyczny deser może to być miłym akcentem, po trudnym dniu spędzonym na odwiedzaniu grobów. Jabłka można przygotować wcześniej, zaypać kruszonką i wstawić do lodówki. Po powrocie do domu wystarczy wstawić do piekarnika i w pół godziny możecie już się cieszyć pysznym deser, a w bonusie dostaniecie piekny zapch unoszący się po całym domu.

  • ok. 1 kg jabłek
  • 3/4 szkl ( 125g ) płatków owsianych
  • 0,5 szkl ( 80 g ) maki pszennej
  • 0,5 szkl ( orzechów włoskich
  • 1 szkl ( 225 g brązowego cukru
  • 125 g masła
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
  • garść rodzynek

Jabłka pod kruszonką z łatkami owsianymi i orzechami włoskimi

Jabłka obrać i pokroić w kostkę, wymieszać z cynamonem i rodzynkami. Jeżeli jabłka są bardzo kwaśne  możecie dodać trochę cukru. Wsypać je do naczynia do zapiekania.

Mąkę wymieszać z płatkami owsianymi, cukrem i posiekanymi orzechami włoskimi. Dodać pokrojone w kostkę masło, ekstrakt waniliowy i zagnieść kruszonkę. Posypać nią jabłka.

Piec w 180 º C przez około 30 minut, do zrumienienia.

Można jeść i na ciepło i na zimno.

Jabłka pod kruszonką z łatkami owsianymi i orzechami włoskimi

Smacznego :)

Rate this post

10 przemyśleń nt. „Jabłka pod kruszonką

  1. Bardzo lubimy taki deser, też robimy z płatkami owsianymi i tymi samymi przyprawami. Pomysł z włożeniem do lodówki bardzo praktyczny. Pozdrawiam serdecznie

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.