Gulasz z kiszoną kapustą

Gulasz z kiszoną kapustą

Proste danie jednogarnkowe. W sam raz na nadchodzące długie, jesienne i zimowe wieczory.

  • 1 kg mięsa ( u mnie szynka wieprzowa )
  • 2 szt ( ok. 400 g ) cebule
  • 2 szt ( 200 g ) marchewki
  • puszka pomidorów krojonych
  • 300 g kiszonej kapusty
  • 1 łyżeczka kminku
  • 2 czubate łyżeczki słodkiej papryki
  • sól
  • olej do smażenia

gulasz z kapustą kiszoną

Mięso pokroić w kostkę, obsmażyć na oleju. Przełożyć do garnka.

Cebulę i marchewkę, obrać. Cebulę pokroić w pióra, marchew w półkrążki. Obsmażyć na oleju. Dołożyć do mięsa. Dodać przyprawy, pomidory, podlać wodą i dusić przez 40 – 50 minut. Jeśli po tym czasie mięso będzie nadal twarde, można ten czas przedłużyć.

Kapustę pokroić i dodać do garnka. Całość dusić kolejne 30 minut.

gulasz z kapustą kiszoną

Podawać można w sposób dowolny. Pasuje i do ziemniaków i do chleba i do tego co tylko nam wpadnie do głowy.

Jeśli chcemy mieć danie jednogarnkowe, nie wymagające już żadnych dodatków, do obsmażonego mięsa i warzyw, można dodać przed duszeniem obrane i pokrojone w kostkę ziemniaki.

Smacznego :)

0.00 avg. rating (0% score) - 0 votes


6 thoughts on “Gulasz z kiszoną kapustą”

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.