Gołąbki z mięsem i kaszą

Gołąbki z mięsem i kaszą

 

Lubicie gołąbki? Ja bardzo, jednak często zmieniam w nich farsz czy sposób przygotowania. W kapustę można zawinąć prawie wszystko, a jak dodać do tego mnogość sosów które można do nich podać to uzyskujemy spore pole do popisu.

  • 1 kg mięsa mielonego ( łopatka wieprzowa )
  • 1 szkl ( 250 g ) kaszy wiejskiej
  • 2 szt ( 400 g ) cebule
  • kapusta włoska
  • 2 jajka

sos :

  • 250 ml pasaty pomidorowa
  • ok. 100 ml wywaru ( może być woda )
  • 1 mała papryka
  • 1 szt ( 150 g ) cebula
  • 1 łyżka ( 10 g ) oleju

Cebulę pokroić w drobną kostkę i usmażyć na oleju.

Kaszę ugotować. Zamiast kaszy można użyć tradycyjnie ryżu.

Z kapusty zdejmować liście, obgotowywać, ściąć gruby nerw.

Wystudzone dodać do mięsa i jajek. Doprawić solą i pieprzem. Wymieszać.

Na liść kłaść porcję mięsa i zawijać.

Dusić na małym ogniu ok. godziny.

gołąbki

Cebulę podsmażyć. Posolić, posypać mąką. Podlać wywarem. Dodać drobno pokrojoną paprykę. Poddusić.

Gołąbki podawać polane sosem.

gołabki

Smacznego :)

0.00 avg. rating (0% score) - 0 votes


Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.