Gołąbki – foto instrukcja i sos kurkowy

Gołąbki – foto instrukcja i sos kurkowy

Myślę, że ile osób, tyle przepisów na gołąbki. Ja sama nie mam jednego powtarzanego zawsze przepisu. Moja mama robiła gołąbki z samego mięsa, żadnego dodatku ryżu ( tak popularnego w tamtych czasach ) czy innych węglowodanów. Ja czasami robię też takie bez niczego. Ale teraz nikt nie chciał obierać ziemniaków, więc do mięsa dodałam ryż. Wystarczyło dorobić sos i obiad gotowy :)

Oczywiście gołąbki mogą być być wegetariańskie czy nawet wegańskie. Ale to kolejnym razem.

gołąbki :

  • duża główka kapusty
  • 1 kg mielonego mięsa ( u mnie szynka )
  • 2 duże cebule
  • 1 szkl ryżu
  • 2 jajka
  • 1 łyżka musztardy
  • sól
  • olej do smażenia

sos kurkowy :

  • 250 g kurek
  • 400 g śmietany kremówki
  • cebula
  • sól
  • pieprz

gołąbki foto instrukcja z sosem kurkowym

Pierwszy i chyba najważniejszy jest wybór odpowiedniej kapusty. Musi być duża i mieć łatwo odchodzące liście. Ja od jakiegoś czasu kupuję na gołąbki kapustę włoskę.

W dużym garnku trzeba zagotować wodę. Od kapusty odrywać kolejne liście i obgotowywać je, aż lekko zmiękną, uważając jednak, żeby nie rozgotować ich, będą się jeszcze potem gotowały.

Osuszyć je i wyciąć główny nerw, tak, żeby nie przerwać liścia, będzie łatwiej zawijać.

Cebulę obrać i pokroić w drobną kostkę. Lekko posolić i poddusić na oleju. Ostudzić.

Ryż ugotować na sypko i również wystudzić.

gołąbki foto instrukcja z sosem kurkowym

Mięso wymieszać z ryżem, cebulą, jajkami, musztardą i solą.

Na każdym liściu układać porcję mięsa i zawijać gołąbki.

gołąbki foto instrukcja z sosem kurkowym gołąbki foto instrukcja z sosem kurkowym

gołąbki foto instrukcja z sosem kurkowym gołąbki foto instrukcja z sosem kurkowym

Na dnie garnka ułożyć pozostałe liście kapusty i na nich ciasno układać gołąbki.

gołąbki foto instrukcja z sosem kurkowym gołąbki foto instrukcja z sosem kurkowym

gołąbki foto instrukcja z sosem kurkowym

Zalać je do 3/4 wysokości wodą ( ja użyłam tej z obgotowywania kapusty. Dusić na małym ogniu godzinę albo i dłużej.

Teraz kolej na sos.

Grzyby pokroić. Cebulę obrać i pokroić w drobną kostkę. Razem wrzucić na patelnie z małą ilością oleju, posolić i podsmażyć. Dodać śmietanę i dusić do znacznego zredukowania płynu. Na koniec dodać sól i pieprz. I gotowe.

gołąbki foto instrukcja z sosem kurkowym

 

Sos można dodawać do mięs, ale też do ryżu czy makaronu. Można na koniec posypać całość posiekaną natką pietruszki.

gołąbki foto instrukcja z sosem kurkowym

Smacznego :)



12 thoughts on “Gołąbki – foto instrukcja i sos kurkowy”

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.


Translate »