Fasolka po bretońsku

Fasolka po bretońsku

Klasyczne danie. I znowu ile gospodyń tyle przepisów. Danie proste, a jakie smaczne.

    • 500 g suchej fasoli
    • 1 kg dobrej kiełbasy
    • 2 – 3 cebule
    • puszka pomidorów
    • 1 szkl pasaty pomidorowej
    • 1 łyżka musztardy
    • sól
  • olej do smażenia

fasolka po bretońsku

Fasolę namoczyć w dużej ilości wody i zostawić na dłuższy czas. Najlepiej na noc.

Namoczoną fasolę ugotować do miękkości.

Cebulę pokroić w grubszą kostkę. Obsmażyć na oleju.

Kiełbasę pokroić i również obsmażyć.

Wszystko razem wymieszać, dodać pomidory, pasatę, musztardę i sól.

Wymieszać, jeśli trzeba podlać wodą.

fasolka po bretońsku

Teraz potrzeba już tylko czasu. Stawiamy garnek na małym ogniu i od czasu do czasu mieszając długo gotujemy. W razie potrzeby podlewamy wodą. Potrzebujemy na to co najmniej godziny. Ale im dłużej gotujemy tym fasola staje się gęstsza i pyszniejsza.

fasolka po bretońsku

Smacznego :)

0.00 avg. rating (0% score) - 0 votes


Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.