Falafel czyli kotleciki z ciecierzycy

Falafel czyli kotleciki z ciecierzycy

Falafel czyli kotleciki z ciecierzycy, pyszne połączenie. Ważne jest to żeby użyć do ich robienia suchej ciecierzycy. Tu nie da się niczego przyspieszyć i oszukać. Nie można więc wykorzystać do tego przepisu ciecierzycy z puszki. Danie to nie wymaga bardzo dużo pacy, ale jest ona mocno rozciągnięta w czasie. Przepis zaczerpnięty z tej strony .

 

  • 1 szkl ( 250 g ) suchej ciecierzycy
  • 1 łyżeczka sody
  • 1 cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 łyżeczka soli
  • natka pietruszki
  • 1 łyżeczka kuminu
  • 0,5 łyżeczki mielonej kolendry
  • 0,25 łyżeczki mielonego kardamonu
  • 0,5 łyżeczki cynamonu
  • 0,5 łyżeczki chili
  • 2 – 3 łyżki zimnej wody
  • olej do smażenia

falafel

Ciecierzycę namoczyć w wodzie z dodatkiem sody. Po 12 godzinach odcedzić i zmielić w maszynce do mielenia mięsa razem z cebulą. Dodać przyprawy i wodę, dokładnie wymieszać i odstawić do lodówki na 30 minut lub dłużej.

Formować kotleciki i smażyć na rozgrzanym oleju.

Kotlety bardzo ładnie się formują i nie ma problemu z ich smażeniem.

falafel

Smacznego :)

 



Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.


Translate »