Falafel czyli kotleciki z ciecierzycy

Falafel czyli kotleciki z ciecierzycy

Falafel czyli kotleciki z ciecierzycy, spróbujcie koniecznie. To pyszne połączenie cieciorki i przypraw. Ważne jest to żeby użyć do ich robienia suchej ciecierzycy. Tu nie da się niczego przyspieszyć i oszukać. Nie można więc wykorzystać do tego przepisu ciecierzycy z puszki. Danie nie wymaga bardzo dużo pacy, ale jego przygotowanie jest mocno rozciągnięta w czasie. Przepis zaczerpnięty z tej strony .

  • 1 szkl ( 250 g ) suchej ciecierzycy
  • 1 łyżeczka sody
  • 1 cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 łyżeczka soli
  • natka pietruszki
  • 1 łyżeczka kuminu
  • 0,5 łyżeczki mielonej kolendry
  • 0,25 łyżeczki mielonego kardamonu
  • 0,5 łyżeczki cynamonu
  • 0,5 łyżeczki chili
  • 2 – 3 łyżki zimnej wody
  • olej do smażenia

falafel

Ciecierzycę namoczyć w wodzie z dodatkiem sody. Po 12 godzinach odcedzić i zmielić w maszynce do mielenia mięsa razem z cebulą. Dodać przyprawy i wodę, dokładnie wymieszać i odstawić do lodówki na 30 minut lub dłużej.

Formować kotleciki i smażyć z dwóch stron na rozgrzanym oleju.

Masa bardzo ładnie się formuje i nie ma problemu ze smażeniem.

falafel

Smacznego :)

 

0.00 avg. rating (0% score) - 0 votes


Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.