Drożdżówki z serem i truskawkami

Drożdżówki z serem i truskawkami

Jakoś tak wyszło, że dzisiaj znowu na słodko.

Moje ulubione połączenie białego sera i truskawek, a wszystko zawinięte w pyszne drożdżowe ciasto.

 

ciasto :

  • 500 g maki
  • 1/3 szkl ( 100 g ) cukru
  • 75 g masła
  • 1 szkl ( 250 ml ) mleka
  • 25 g drożdży

nadzienie :

  • 200 g białego sera
  • 100 g truskawek
  • cukier do smaku

drożdżówki z serem i truskawkami

Masło rozpuścić, wymieszać z mlekiem i połączyć z pozostałymi składnikami ciasta. Zagnieść i odstawić do wyrośnięcia.

Ja używałam truskawek mrożonych, więc wcześniej rozmroziłam je na sitku. Ważne jest, żeby pozbyć się nadmiaru soku. Jeśli tego nie zrobimy nadzienie może nam potem wypływać z bułek.

Kilka truskawek można zostawić do dekoracji. Pozostałe zmiksować z twarogiem i doprawić do smaku cukrem.

drożdżówki z serem i truskawkami

Ciasto podzielić na 12 części.

Z każdej formować kulę i rozwałkować ją tak żeby powstał owal. Naciąć w dwóch miejscach jak na zdjęciach. Pośrodku nakładać łyżkę twarożku i zawijać. Pierwszy brzeg przełożyc przez dziurę z drugiej strony, przy drugim nie jest to konieczne, wystarczy tylko zawinąć. Na środku można jeszcze położyć truskawkę, ja tak zrobiłam.

Bułki położyć na blachę wyłożoną papierem do pieczenia i zostawić do wyrośnięcia.

drożdżówki z serem i truskawkami

Włożyć do piekarnika nagrzanego do 180ºC i piec 25 – 30 minut.

drożdżówki z serem i truskawkami

Smacznego :)



3 thoughts on “Drożdżówki z serem i truskawkami”

Pozostaw odpowiedź gin Anuluj pisanie odpowiedzi

Twój adres email nie zostanie opublikowany.


Translate »