Drożdżowe z jagodami

Drożdżowe z jagodami

Zwykłe  ciasto drożdżowe z jagodami. Co więcej można napisać na jego temat? Chyba tylko to, że szybko znika.

drożdżowe z jagodami

ciasto :

  • 4 szkl ( 600 g ) mąki
  • 100 g brązowego cukru
  • 1 szkl ( 250 ml ) mleka
  • 25 g drożdży
  • 100 g masła

kruszonka :

  • 100 g mąki
  • 50 g cukru
  • 50 g masła

dodatkowo :

  • 300 g jagód
  • 100 g brązowego cukru
  • 1 łyżka mąki ( 15 g ) ziemniaczanej

drożdżowe z jagodami

 

Zagnieść ciasto, pamiętając, żeby masło dodać dopiero wtedy, kiedy inne składniki będą już połączone. Odstawić do wyrośnięcia.

Jagody umyć, wymieszać z przesianą mąką ziemniaczaną i cukrem.

Wyrośnięte ciasto podzielić na pół. Obie części rozciągnąć formując prostokąty.

Jagody rozłożyć wzdłuż dłuższego boku. Zawinąć ciasto jak roladę.

Włożyć do form wyłożonych papierem lub wysmarowanych tłuszczem i wysypanych mąką.

Ciasto mozna naciąć.

Zagnieść kruszonkę i posypać nią ciasta.

Piec w 180°C przez 40 minut.

drożdżowe z jagodami

Smacznego :)

smacznego

0.00 avg. rating (0% score) - 0 votes


2 thoughts on “Drożdżowe z jagodami”

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.