domowy zakwas na żurek

Domowy zakwas na żurek

Wielkanoc zbliża się wielkimi krokami. Coraz częściej zastanawiam się, co by tu zrobić w tym roku. Na razie z nowymi pomysłami jakoś mi nie idzie, ale są potrawy, które na stole znaleźć się muszą. I do nich z całą pewnością należy żurek.

A żeby był żurek, najpierw trzeba zrobić zakwas.

Przepis zaczerpnęłam z bloga ChilliBite, gdzie możecie zobaczyć oryginalny wpis i to jak pięknie można sfotografować zakwas :)

  • 500 ml ciepłej wody
  • 100 g mąki żytniej razowej
  • 3 łyżki zakwasu chlebowego lub skórka od dobrego razowego żytniego chleba
  • 2 ząbki czosnku
  • 6 ziaren ziela angielskiego
  • 10 ziarenek czarnego pieprzu
  • 2 liście laurowe

domowy zakwas na żurek

W dużym słoiku wymieszać wszystkie składniki. Przykryć gazą lub ścierką i zoatawić w ciepłym miejscu ( nie chować do lodówki ) na 4 – 5 dni.

Po tym czasie, kiedy zakwas zacznie ładnie pachnieć przecedzamy go przez sitko i zlewamy do butelek. Zamykamy i zostawiamy w lodówce do czasu kiedy wykorzystamy go przy gotowaniu żurku.

domowy zakwas na żurek

Powodzenia :)

Domowy Wyrób

Rate this post

15 przemyśleń nt. „Domowy zakwas na żurek

  1. Muszę nastawić taki zakwas, bo uwielbiam żurek a przyznam, że zakwasu jeszcze nie robiłam…. z takim domowym to dopiero musi smakować :))

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.