Domowy zakwas na żurek

Domowy zakwas na żurek

Wielkanoc zbliża się wielkimi krokami. Coraz częściej zastanawiam się, co by tu nowego wymyśleć  w tym roku, żeby zaskoczyc gości i domowników. Na razie jednak z nowymi pomysłami jakoś mi nie idzie. Na szczęście są potrawy, które na stole znaleźć się muszą bezdyskusyjnie. I do nich z całą pewnością należy żurek.

A żeby był żurek, najpierw trzeba zrobić zakwas.

Przepis zaczerpnęłam z bloga ChilliBite, gdzie możecie zobaczyć oryginalny wpis i to jak pięknie można sfotografować zakwas :)

W składnikach jest zakwas albo skórka od chleba i one przyspieszą proces powstawania zakwasu, jednak jeżeli nie macie ich pod ręką możecie je pominąć, nie są konieczne.

  • 500 ml ciepłej wody
  • 100 g mąki żytniej razowej
  • 3 łyżki zakwasu chlebowego lub skórka od dobrego razowego żytniego chleba
  • 2 ząbki czosnku
  • 6 ziaren ziela angielskiego
  • 10 ziarenek czarnego pieprzu
  • 2 liście laurowe

domowy zakwas na żurek

W dużym słoiku wymieszać wszystkie składniki. Przykryć gazą lub ścierką i zoatawić w ciepłym miejscu ( nie chować do lodówki ) na 4 – 5 dni.

Zakwas można od czasu do czasu przemieszać.

Po tym czasie, kiedy zakwas zacznie ładnie pachnieć przecedzamy go przez sitko i zlewamy do butelek. Zamykamy i zostawiamy w lodówce do czasu kiedy wykorzystamy go przy gotowaniu żurku.

domowy zakwas na żurek

Powodzenia :)

Domowy Wyrób

 

0.00 avg. rating (0% score) - 0 votes


15 thoughts on “Domowy zakwas na żurek”

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.