Domowe hot dogi

Domowe hot dogi

Mamy weekend, więc na przygotowanie śniadania jest znacznie więcej czasu. Dzisiaj domowe hot dogi. Nie wyglądają jak te sklepowe, ale są za to sporo smaczniejsze.

bułki :

  • 2 szkl ( 300 g ) mąki
  • 0,5 szkl ( 150 ml ) mleka
  • 50 g miękkiego masła
  • 1 jajko
  • 15 g świeżych drożdży
  • 1 łyżeczka cukru
  • 0,5 łyżeczki soli

dodatkowo :

  • parówki lub kiełbaski wiedeńskie
  • ketchup, musztarda
  • papryka

domowe hot dogi

Ze składników na bułki wyrobić ciasto i zostawić do wyrośnięcia.

Wyrośnięte ciasto rozwałkować na prostokąt. U mnie były dwie wersje, z samymi kiełbaskami i z dodatkami.

W wersji podstawowej na ciasto kładziemy parówkę lub kiełbaskę ( ja kroiłam na pół ) i odcinamy pasek potrzebny do owinięcia , zawijamy.

W przypadku wersji rozbudowanej ciasto smarujemy musztardą, ketchupem czy wszystkim naraz, kładziemy kiełbaskę i paski papryki, odcinamy prostokąt i zawijamy.

Przygotowane bułki kładziemy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia i odstawiamy do wyrośnięcia.

W tym czasie nagrzewamy piekarnik do 210°C. Hot dogi pieczemy 15 – 20 minut.

domowe hot dogi

Smacznego :)

Rate this post
0.00 avg. rating (0% score) - 0 votes


Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.