wegańskie curry z kalarepki

Curry z kalrepy

Lubię kalarepkę, a od jakiegoś czasu odkrywam ją na nowo stosując w różnych potrawach. Była kalarepka w surówce, była kalarepka pieczona, nadeszła pora na curry z kalarepy.

  • 2 kalarepki
  • 1 duża cebula
  • 1 puszka pomidorów ( lub 3 – 4 pokrojone pomidory bez skóry )
  • 1 puszka ( 400 g ) mleka kokosowego
  • 2 łyżki czosnku suszonego w proszku
  • 1 łyżeczka gorczycy
  • 1 łyżeczka kuminu
  • 1 łyżeczka curry w proszku
  • 1 łyżeczka chili
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • olej
  • sól do smaku

dodatkowo :

  • natka pietruszki lub kolendra

wegańskie curry z kalarepki

Kalarepy obrać i pokroić w dużą kostkę.Dodać łyżkę oleju, czosnek i dokładnie wymieszać. Piec w 180 º C przez 20 minut.

Rozgrzać na patelni 1 – 2 łyżki oleju, dodać przyprawy i dokładnie wszystko wymieszać. Dodać pokrojoną w pióra cebulę i całość lekko podsmażyć.

wegańskie curry z kalarepki

Do garnka przełożyć warzywa, dodać pomidory i mleko kokosowe. Dusić przez 30 – 40 minut. Doprawić do smaku solą i sokiem z cytryny.

Podawać z ryżem posypane natką pietruszki lub kolendrą.

wegańskie curry z kalarepki

Smacznego :)

Curry z kalrepy
Rate this post

23 thoughts on “Curry z kalrepy”

  1. Agnieszka, propozycja niezwykle ciekawa, jak dla mnie przepis do wypróbowania na już! :) Do tej pory kalarepa na surowo do pochrupania była najlepszą opcją, zobaczymy…

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.