Curry z kalarepy

Lubię kalarepkę, a od jakiegoś czasu odkrywam ją na nowo stosując w różnych potrawach. Była kalarepka w surówce, była kalarepka pieczona, nadeszła pora na curry z kalarepy.
- 2 kalarepki
- 1 duża cebula
- 1 puszka pomidorów ( lub 3 – 4 pokrojone pomidory bez skóry )
- 1 puszka ( 400 g ) mleka kokosowego
- 2 łyżki czosnku suszonego w proszku
- 1 łyżeczka gorczycy
- 1 łyżeczka kuminu
- 1 łyżeczka curry w proszku
- 1 łyżeczka chili
- 1 łyżka soku z cytryny
- olej
- sól do smaku
dodatkowo :
- natka pietruszki lub kolendra
Kalarepy obrać i pokroić w dużą kostkę.Dodać łyżkę oleju, czosnek i dokładnie wymieszać. Piec w 180 º C przez 20 minut.
Rozgrzać na patelni 1 – 2 łyżki oleju, dodać przyprawy i dokładnie wszystko wymieszać. Dodać pokrojoną w pióra cebulę i całość lekko podsmażyć.
Do garnka przełożyć warzywa, dodać pomidory i mleko kokosowe. Dusić przez 30 – 40 minut. Doprawić do smaku solą i sokiem z cytryny.
Podawać z ryżem posypane natką pietruszki lub kolendrą.
Smacznego :)
lubię curry,ale żeby dodać do tego kalarepkę,na to bym nie wpadła
Ewa, bo kalarepka jest bardzo niedocenianym warzywem, a można z niej zrobić na prawdę wiele i smacznie :)
Bo trzeba spróbować kalarepy na ciepło i później już pójdzie :)
Wspaniałe danie ?
Super pomysł na danie z kalarepką, mniam :)
Świetny smak :)
Bardzo ciekawy pomysł, super przepis.
Kalarepa zazwyczaj jest niedoceniana, a szkoda…
Jestem tego samego zdania :)
Piękne kolory wyszły. A kalarepa zawsze u mnie była jedzona na surowo do czasu zrobienia zupy krem z kalarepy. :-) a takie curry muszę spróbować.
Zupę krem też robię :)
Kalarepka w roli głównej to dopiero super pomysł! :) Dodatki w orientalnym stylu – bardzo ciekawe :)
Brzmi oryginalnie, ale jeszcze nie jestem przekonana do kalarepy na ciepło i w curry :) Zawsze jadłam ją na surowo na kanapce albo jak jabłko :)
Dopóki nie spróbujesz to nie będziesz przekonana :)
Ja kalarepkę dotychczas wcinałam na surowo lub w zupie. Muszę spróbować Twojego przepisu, może odkryję coś nowego również dla siebie.
Kalarepkę jadłam tylko raz w życiu. Sama nie wiem czemu, bo posmakowała mi wtedy. Pomysł na curry bardzo ciekawy!
Agnieszka czas to nadrobić :)
Ciekawy pomysł na wegetariańskie danie…..mniam :)
Czasem mam ochotę na coś nowego :)
zazwyczaj jem kalarepę na surowo, ciekawy pomysł na jej wykorzystanie :)
Nieodmiennie polecam, warto spróbować :)
Agnieszka, propozycja niezwykle ciekawa, jak dla mnie przepis do wypróbowania na już! :) Do tej pory kalarepa na surowo do pochrupania była najlepszą opcją, zobaczymy…
Bo kalarepa jest bardzo wdzięcznym warzywem, chociaż jakoś pomijanym w kuchni :)