Curry z kalafiora

Curry z kalafiora

Jeżeli lubicie proste, aromatyczne dania, zróbcie je koniecznie. Smak zadowoli nie tylko wegetarian, ale powinien zadowolić też mięsożerców.

  • kalafior
  • 350 g ugotowanej ciecierzycy
  • 2 szt. ( 250 g ) cebule
  • puszka (  400 ml ) mleka kokosowego
  • puszka pomidorów krojonych
  • 20 g oleju
  • 3 ząbki czosnku
  • kawałek imbiru
  • 1 łyżeczka soli
  • 1 łyżeczka tandoori masala
  • szczypta mielonego kardamonu
  • pół laski cynamonu
  • 1 łyżeczka kolendry
  • 1 łyżeczka kurkumy
  • 1 łyżeczka chilli w proszku

wegetariańskie curry z kalafiora i ciecierzycy Kalafiora podzielić na małe różyczki. Pokroić cebulę w piórka, a czosnek najdrobniej jak się nam uda. Na patelni rozgrzać olej i dodać wszystkie przyprawy, wymieszać, dodać cebulę i czosnek, lekko podsmażyć. Dodać pomidory i mleko kokosowe, wymieszać i dodać kalafiora i ciecierzycę. Dusić razem ok. 30 minut. Kalafior nie powinien być za miękki. Curry wyszło naprawdę przepyszne.

Smacznego :)

0.00 avg. rating (0% score) - 0 votes


2 thoughts on “Curry z kalafiora”

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.