Cukinia zapiekana z mięsem mielonym

Cukinia zapiekana z mięsem mielonym

Danie niestety nie jest fotogeniczne, za to bardzo smaczne. Nie wymaga dużych nakładów pracy. Więc jeśli jecie mięso to spróbujecie. Ważne jest jednak, żeby cukinia była możliwie jak najmniej wyrośnięta. Generalnie w kuchni unikam cukini gigantów.

  • 1 kg małych cukini
  • 1 kg mielonego mięsa
  • 2 szt ( 250 g ) cebuli
  • 2 jajka
  • ulubine przyprawy do mięsa
  • olej do smażenia
  • sól

cukinia faszerowana

Cebulę obrać i pokroić w drobną kostkę. Usmażyć naoleju na złoty kolor.

Wymieszać mięso z cebulą, jajkami. Przyprawić. Ja dodałam musztardę i sól.

Cukinie umyć, odciąć końcówki i przekroić na pół. Ja kupiłam bardzo małe cukinie, u mojego ulubionego pana od cukini i pomidorów i cukini na targu i w kilogrami było ich aż 9.

Na każdą połówkę kłaść sporą porcje mięsa. Ułożyć w naczyniu do zapiekania.

Piec w piekarniku nagrzanym do 180°C przez 35 – 40 minut.

cukinia faszerowana

Smacznego :)

Rate this post


Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.


Translate »