Ciasto z żurawiną i białą czekoladą

Ciasto z żurawiną i białą czekoladą

Dzisiaj proste ciasto o niepowtarzalnym smaku. Jeżeli lubicie smak żurawiny spróbujcie go koniecznie.

  • 200 g mąki pszennej + mąka do obtoczenia żurawiny
  • 1,25 szkl ( 300 g ) cukru
  • 120 g miękkiego masła
  • 0,5 szkl kwaśnej śmietany 12%
  • 0,5 szkl serka homogenizowanego
  • 3 jajka
  • 150 g białej czekolady
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 łyżka ekstraktu waniliowego
  • szczypta soli
  • 1 szkl żurawiny świeżej lub mrożonej

ciasto z żurawiną i białą czekoladą

Piekarnik rozgrzać do 180ºC.

Czekoladę drobno posiekać.

Masło utrzeć na puszystą masę z cukrem. Cały czas ucierając dodawać kolejno : śmietanę, serek, jajka z ekstraktem waniliowym, suche składniki, a na końcu czekoladę.

ciasto z żurawiną i białą czekoladą

Żurawinę ( u mnie taka prosto z zamrażalnika ) obtoczyć w mące. Ja owoce zostawiłam w szklance wsypałam łyżkę mąki i lekko nią potrząsałam, mąka idealnie je oblepiła. Dodać do ciasta, całość delikatnie wymieszać.

Formę do ciasta, u mnie długa keksówka , wyłożyć papierem do pieczenia i wlać do niej ciasto.

Wstawić do nagrzanego piekarnika i piec 60 – 75 minut do czasu aż góra ciasta zbrązowieje.

ciasto z żurawiną i białą czekoladą

Smacznego :)

12 potraw na świąteczny stół



32 thoughts on “Ciasto z żurawiną i białą czekoladą”

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.


Translate »