Ciasto z czarną porzeczką

Ciasto z czarną porzeczką

I dzisiaj znowu trochę słodkiego, trochę kwaśnego. Smakowało nawet tym, którzy podobno nie przepadają za czarną porzeczką ;)

kruche ciasto :

  • 1,5 szkl ( 250 g ) mąki
  •  0,25 szkl ( 50 g ) cukru
  • 125 g masła
  • 2 żółtka
  • 3 łyżki ( 50 g ) kwaśnej śmietany

beza :

  • 2 białka
  • 0,5 szkl ( 50 g ) cukru

dodatkowo :

  • ok. 0,5 kg czarnej porzeczki
  • 2-3 łyżki kaszy mannej

przykrytą papierem do pieczeni

Mąkę przesypać do dużej miski. Dodać masło, pokroić na mniejsze kawałki, dodać pozostałe składniki i zagnieść ciasto. Oderwać mały kawałek ciasta, resztą wyłożyć przykrytą papierem do pieczeni blachę. Odstawić do schłodzenia w lodówce.

Schłodzone ciasto wyjąc z lodówki, posypać kaszą manną. Wyłożyć na to porzeczkę.

Białka ubić na sztywną pianę. Nie przerywając ubijania dodać cukier. Wyłożyć na porzeczki.

Na wierzch zetrzeć ten oderwany na początku i oczywiście schłodzony kawałek ciasta.

Piec w temperaturze 170°C przez ok. godzinę.

Smacznego :)



5 thoughts on “Ciasto z czarną porzeczką”

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.


Translate »