Ciasto z czarną porzeczką

I dzisiaj znowu trochę słodkiego, trochę kwaśnego. Smakowało nawet tym, którzy podobno nie przepadają za czarną porzeczką ;)
kruche ciasto :
- 1,5 szkl ( 250 g ) mąki
- 0,25 szkl ( 50 g ) cukru
- 125 g masła
- 2 żółtka
- 3 łyżki ( 50 g ) kwaśnej śmietany
beza :
- 2 białka
- 0,5 szkl ( 50 g ) cukru
dodatkowo :
- ok. 0,5 kg czarnej porzeczki
- 2-3 łyżki kaszy mannej
Mąkę przesypać do dużej miski. Dodać masło, pokroić na mniejsze kawałki, dodać pozostałe składniki i zagnieść ciasto. Oderwać mały kawałek ciasta, resztą wyłożyć przykrytą papierem do pieczeni blachę. Odstawić do schłodzenia w lodówce.
Schłodzone ciasto wyjąc z lodówki, posypać kaszą manną. Wyłożyć na to porzeczkę.
Białka ubić na sztywną pianę. Nie przerywając ubijania dodać cukier. Wyłożyć na porzeczki.
Na wierzch zetrzeć ten oderwany na początku i oczywiście schłodzony kawałek ciasta.
Piec w temperaturze 170°C przez ok. godzinę.
Smacznego :)
Idealne ciasto.
O tak i dlatego tak je lubię.
Uwielbiam! :) Dawno takiego ciasta nie jadłam, muszę zrobić koniecznie :)
Rób, bo jak sama wiesz warto :)