Ciasto z morelami

Ciasto z morelami

ciasto morele jagody

Tym razem z targu przytaszczyłam między innymi morele. Trochę nierozsądną ilość, więc trzeba je było przetworzyć. Zostało mi trochę jagód, więc i je dodałam do ciasta. Bardzo malownicze, a przy tym smaczne połączenie.

  • 140 g mąki krupczatki
  • 120 g masła
  • 130 g cukru
  • 3 jajka
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia

dodatkowo :

  • morele
  • jagody

ciasto morele jagody

Masło wyjąc z lodówki i zostawić, żeby zmiękło. Dodać do niego cukier i utrzeć na gładką masę. Dodać jajka i wymieszać. Wsypać mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia. Wszystko połączyć na gładkąmasę.

Ciasto przełożyć do wyłożonej papierem, lub wysmarowanej masłem i wysypanej mąką formy ( u mnie 23 cm x 23 cm ). Na wierzchu ułożyć połówki moreli, skórką do dołu i całość posypać jagodami.

ciasto morele jagody

Wstawić do nagrzanego do 180°C i piec 40 minut.

Jeżeli ciasto będzie za mało słodkie (owoce za kwaśne ) można posypać ciasto cukrem pudrem.

ciasto morele jagody

Smacznego :)

 



Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.


Translate »