Ciasto Maxi King

Moją przygodę z blogiem rozpoczęłam w czerwcu zeszłego roku. Nie wiem dlaczego wydawało mi się, że to było po urodzinach syna. Chciałam wstawić rocznicowy post, zajrzałam pierwszego wpisu i zdziwiłam się. Rok minął 7 czerwca. Tak więc będzie z lekkim opóźnieniem.
Chciałam podziękować wszystkim, którzy tu zaglądają. I chociaż wiem, że kariery w sieci nie zrobię, to bardzo mi miło, że jest kilka osób które tu ze mną są :) Dziękuję wam bardzo.
A teraz przepis. Jak tylko zobaczyłam zdjęcie, pomyślałam, że muszę je zrobić. Zaczerpnięte z bloga Rustykalna kuchnia. Jeśli w upały zachce wam się czegoś słodkiego, to będzie to deser idealny. Plusem jest to, że jest to ciasto bez pieczenia. Po przeczytaniu wpisu i komentarzu, zmniejszyłam ilość cukru i kajmaku. Jednak pomimo tego wyszło bardzo słodkie, więc proponuję jednorazowo małe porcje.
spód:
- 200 g biszkoptów
- 100 g masła
- 200 g nutelli
masa :
- 400 g mleka w proszku
- 200 ml mleka
- 200 g miękkiego masła
- 100 g cukru
- 2 łyżeczki ekstraktu waniliowego
polewa :
- 100 g orzechów laskowych
- 100 g mlecznej czekolady
- 100 g gorzkiej czekolady
- 50 ml mleka
dodatkowo :
- 150 – 200 g masy kajmakowej
Biszkopty pokruszyc na drobne okruchy. Masło rozpuścić. Połączyć, dodać nutellę i dobrze wymieszać. Tortownicę wyłożyć papierem do pieczenia. Wylepić ciastem dno i brzegi. Wstawić do lodówki żeby stężało.
Masło z cukrem i mlekiem rozpuścić i wystudzić. Dodać mleko w proszku. Dokładnie wymieszać / zmiksować na gładką masę.
Połowę masy wyłożyć na ciasto. Posmarować kajmakiem i przykryć resztą mlecznej masy. Ponownie wstawić do lodówki.
Orzechy laskowe uprażyć na suchej patelni. Pocierając w dłoniach usunąć na ile się da skórki. Posiekać.
Czekoladę rozpuścić na parze z dodatkiem mleka. Dodać orzechy i wymieszać. Posmarować nią górę ciasta. I ponownie wstawić do lodówki.
Wyjąć z lodówki na 2 – 3 godziny przed podaniem.
Smacznego :)
Poproszę kawałek tego ciasta :) Jest na pewno pyszne.
Częstuj się śmiało :)
Bardzo pomysłowe i super orzechowe :) Dla mnie piątka z plusem:)))
Bardzo spodobał mi się ten pomysłwięc zrobiłam i polecam, ale zdecydowanie tym co lubią słodko :)
Gratuluję rocznicy :) Przepiękny torcik ;)
Dwa razy: dziękuję :)
Gratuluję roczku i życzę kolejnych tak pysznych lat blogowania :)
Ciacho wygląda jak na nazwę przystało…. królewsko :D
Dziękuje, ciacho faktycznie wygląda dostojnie.
Gratuluję rocznicy a ciasto jest mega pod moje kubki smakowe :-)
Dziękuję, a ciasto proponuję zrobić :)
Brzmi pysznie!
A wygląda wspaniale.
Mam ochotę na to ciasto…
Gratulacje dla pierwszaka!
Dziękuję :)
Z przyjemnością częstuję :)
cudne ciacho :)
Miło to czytać.
Wooow,musi być mega słodkie :P
Trochę zmniejszyłam słodkość i jest tylko bardzo słodkie :)
Gratuluję wytrwałości i samych sukcesów w blogowaniu, ciasto wygląda i zapewne smakuje perfekcyjnie :)
Dziękuję :)
ciasto rozkoszne wręcz! uwielbiam batoniki, zatem chętnie skusze się i na kawałek ciasta:)
Częstuj się proszę :)
Gratulacje z okazji blogowej rocznicy (troszkę spóźnione ;) ) Ciasto wygląda obłędnie :)
Dziękuję bardzo:)
Dziękuję bardzo:)