Ciasto dyniowe z orzechami pekan

Ciasto dyniowe z orzechami pekan
8.1/10 - (21 votes)

Za oknem pogoda jeszcze letnia, ale wielkimi krokami zbliża się jesień.

Zapraszam więc was na pełne słońca i smaku, jesienne ciasto dyniowe, przełożone wartswą aromatycznych przypraw i orzechami pekan.

Ciasta z warzywami cieszą się coraz większą popularnością i nie jest to tylko moda.

Wielu z was nie będzie trzeba namawiać na wykorzystanie tego przepisu, ale chciałabym zachęcić tych nieprzekonanych, zobaczcie jak to ciasto się do was uśmiecha!

Wypróbujcie ten przepis i dajcie znać jak wam wyszło i smakowało.

ciasto :

  • 2 szklanki (250 g) mąki pszennej tortowej
  • ¼ szkl (50 gramów) jasnego cukru trzcinowego
  • ½ szkl (100 g ) białego cukru
  • szkl (240 g ) pure z dyni
  • ½ szkl ( 125 ml, 100 g ) oleju roślinnego
  • ½ szkl (115 g ) jogurtu naturalnego
  • 2 jajka
  • łyżeczka proszku do pieczenia
  • ½ łyżeczki soli
  • ½ łyżeczki mielonego cynamonu
  • ¼ łyżeczki mielonego imbiru
  • ¼ łyżeczki zmielonej gałki muszkatołowej

nadzienie :

  • ½ szkl (100 g) jasnego cukru trzcinowego
  • ¼ szkl (35 g) mąki pszennej 
  • ½ szkl (60 g) drobno posiekanych orzechów pekan
  • łyżeczka mielonego cynamonu
  • łyżki (45 g) zimnego masła

lukier:

  • ½ szkl cukru pudru
  • ok. 1 łyżka ciepłej wody

ciasto dyniowe z orzechami pekan

Ciasto :

Jajka ubić z cukrami, dodać jogurt i wymieszać. Nieprzerywając mieszania dodać olej.

Kiedy wszystko sie połączy dodać mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia, solą oraz przyprawami i wymieszać.

Dodać puree z dyni i dokładnie wymieszać.

Nadzienie: 

W misce połączyć mąkę z cukrem i przyprawami, dodać posiekane masło oraz orzechy i wszystko ze sobą połączyć. Nadzienie powinno mieć strukturę kruszonki.

dyniowe ciasto z orzechami pekan

Blachę 20 x 30 cm wyłożyć papierem do pieczenia.

Połowę ciasta wyłożyć  na dno formy, wyrównać.

Na ciasto wysypać  nadzienie. Przykryć pozostałym ciastem.

Nie jest ono łatwe do rozsmarowania więc proponuje kłaść je małymi porcjami, jedna koło drugiej.

Piec w 180°C przez ok. 45 minut, do lekkiego zrumienienia.

Przygotować lukier. Cukier puder wymieszać z wodę. Powinien mieć konsystencje lejącej śmietany. Polać nim ciasto.

Jeżeli nie lubicie słodkich ciast możecie go pominąć.

dyniowe ciasto z orzechami pekan

Smacznego!

 

*Pure z dyni, można zastąpić kawałkami pieczonej. Wystarczy je zmiksować z jogurtem, olejem i jajkami.

Jeśli skorzystałeś z tego przepisu lub masz jakieś pytania zostaw proszę komentarz.

Miło mi również będzie, jeśli ocenisz ten przepis dając mu odpowiednią wg ciebie ilość gwiazdek.

 



2 thoughts on “Ciasto dyniowe z orzechami pekan”

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

The maximum upload file size: 512 MB. You can upload: image. Drop file here