Ciasto drożdżowe

Ciasto drożdżowe

Macie przepis na wasze ulubione ciasto drożdżowe ? Ja bardzo lubię to z tego przepisu. Potrzeba do niego niestety duuuuuużo żółtek. Ale warto. Ciasto wychodzi elastyczne, można z niego przygotować co nam się podoba, od bułek drożdżowych, przez chałki, baby do zwykłego ciasta drożdżowego. Ja po prostu uformowałam dwa walce. W dwóch wersjach, z bakaliami i bez.

  • 1 kg mąki pszennej typ 450
  • 10 żółtek
  • 1,5 szkl ( 375 ml ) mleka
  • 1 szkl ( 250 g ) mąki
  • 30 g drożdży
  • 200 g masła
  • szczypta soli

ciasto drożdżowe

Masło rozpuścić i zostawić do wystudzenia. Z pozostałych składników wyrobić ciasto, kiedy już nam się wszystko ładnie połączy dodać masło i ponownie wyrobić.

Ja jak już pisałam robiłam dwie wersje i część ciasta przełożyłam do innej miski, do części wrzuciłam rodzynki i skórkę pomarańczową i wgniotłam je w ciasto.

Odstawić do wyrośnięcia.

Formować kształty jakie tyko przyjdą nam do głowy, pamiętając, że ciasto znacznie zwiększy swoją objętość.

Zostawić do ponownego wyrośnięcia.

Białka które zostają po pieczeniu tego ciasta, od razu wbijam do torebki foliowej, wsadzonej do kubka, żeby nic po drodze mi się nie wylało. Zawijam, opisuje ilość i objętość i mrożę. Potem mogę je dowolnie wykorzystać.

Wstawić do piekarnika. Piec w 180 º C. U mnie w przypadku dwóch buł, było to 40 minut.

Ciasto od uformowania do wyjęcia z pieca znacznie urosło. Myślę, że zrobiło się trzykrotnie większe.

Smacznego :)

0.00 avg. rating (0% score) - 0 votes


Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.