Ciasto czekoladowe ze słonym karmelem

Ciasto czekoladowe ze słonym karmelem
8.7/10 - (13 votes)

Moi drodzy na facebook’u mój profil polubiło 4000 osób.

Nie wiem czy to dużo czy mało dla innych. Dla mnie to ogromna ilość i zobowiązanie. W podziękowaniu dla wszystkich lubiących i tych którzy zaglądają tu do mnie bezpośrednio wyjątkowe ciasto.

Ciężkie, czekoladowe, połączone z bitą śmietaną, słonym karmelem i orzechami wyszło obłędne.

Polecam, warto na jego zrobienie poświęcić trochę czasu.

Odpowiednio udekorowany może stać się tortem , a jak na tort to nie tak dużo z nim roboty.

ciasto :

  • 3 jajka
  • 1 szkl ( 210 g ) cukru
  • 1,5 szkl ( 230 g ) mąki
  • 0,5 szkl ( 45 g ) kakao
  • 0,5 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 0,5 łyżeczki sody oczyszczonej
  • 1 łyżeczka kawy rozpuszczalnej
  • 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
  • 150 g miękkiego masła
  • 1 szkl ( 240 g ) jogurtu naturalnego
  • szczypta soli

masa  :

  • 300 g śmietany kremówki
  • 1 łyżka ( 15 g ) cukru

słony karmel:

  • 1 szkl cukru
  • 150 g śmietany kremówki
  • 50 g masła
  • duża szczypta gruboziarnistej soli morskiej

czekolada :

  • 200 g czekolady deserowej
  • 2 łyżki oleju

dodatkowo :

  • lekko solone orzechy arachidowe

tort czekoladowy ze słonym karmelem

Jajka ubić na biało z cukrem. Cały czas ubijając dodawać w następującej kolejności : masło, jogurt, ekstrakt waniliowy. Na końcu dodać zaczynając od mąki wszystkie suche składniki..

Przygotować tortownicę, spód wyłożyć papierem do pieczenia, a boki wysmarować masłem lub olejem. Przelać do niej ciasto i wstawić do nagrzanego do 180 º C na 50 – 60 minut. Wyjąć z piekarnika i wystudzić.

tort czekoladowy ze słonym karmelem

W garnku o grubym dnie rozpuścić cukier. Uwaga : nie wolno mieszać, można od czasu do czasu potrząsnąć garnkiem. Kiedy cukier się rozpuści dodać masło, a kiedy się stopi powoli mieszając dodawać śmietanę, kiedy wszystko się dobrze połączy zdjąć z ognia i dosypać sól, wymieszać i odstawić do wystudzenia.

karmel karmel

Śmietanę ubić na sztywno, pod koniec dodać cukier.

Ciasto przekroić na pół. Dolną część włożyć do tortownicy. Na to wyłożyć ubitą śmietanę. Kolejna warstwa to nasz karmel. Posypać orzechami i przykryć drugą częścią ciasta.

tort czekoladowy ze słonym karmelem

Górę posmarować karmelem i schłodzić przez godzinę w lodówce.

Czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej. Do rozpuszczonej czekolady dodać olej i dobrze wymieszać.

tort czekoladowy ze słonym karmelem

Ciasto wyjąć z tortownicy, Na wierzch wylać czekoladę tak, żeby lekko spływała z każdej strony. Posypać orzechami. Poczekać aż zastygnie. I gotowe

tort czekoladowy ze słonym karmelem

Smacznego :)



35 thoughts on “Ciasto czekoladowe ze słonym karmelem”

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

The maximum upload file size: 512 MB. You can upload: image. Drop file here