Ciastka owsiane z masłem orzechowym – bezglutenowe

Ciastka owsiane z masłem orzechowym – bezglutenowe

Dawno nie było na blogu ciasteczek. Dzisiaj więc to nadrabiam. Nie dość że są smaczne, to jeśli użyjecie płatków owsianych bezglutenowych będą idealne dla osób na diecie bezglutenowej. Pomysł zaczerpnięty z tej  strony. Szybko się je robi, a potem szybko znikają.

  • 1 szkl ( 250 g ) masła orzechowego*
  • 2 łyżki ( 80 g ) miodu
  • 4 łyżki ( 80 g ) brązowego cukru
  • 0,5 szkl i 2 łyżki ( 80 g ) płatków owsianych bezglutenowych z odpowiednim certyfikatem
  • szczypta soli
  • 1 łyżeczka sody
  • 0,5 łyżeczki ekstraktu waniliowego
  • 1 jajko
  • 0,5 szklanki drażetek czekoladowych lub 50 g drobno pokrojonej czekolady

ciastka owsiane z masłem orzechowym - bezglutenowe

 

W misce wymieszać masło orzechowe, miód i cukier. Dodać płatki owsiane, sodę i ekstrakt waniliowy. Jajko rozbić i dodać do mieszaniny. Dosypać drażetki czekoladowe ( można je zastąpić innymi drażetkami lub bakaliami ).

Formować kulki wielkości orzechów włoskich.

Układać na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Lekko spłaszczyc każde ciastko widelcem.

ciastka owsiane z masłem orzechowym - bezglutenowe

Piec w 180ºC przez 10 – 12 minut. Po wyjęciu z piekarnika ciastka będą bardzo miękkie, więcuważajcieprzekładając je na kratke do studzenia.

*moje masło orzechowe było z kawałkami orzechów, stąd w ciasteczkach dodatkowo pojawiają się chrupiące niespodzianki. Polecam wypróbowania ciastek w dwóch wersjach ( z dodatkiem masła gładkiego i z kawałkami orzechów ), obie są pyszne.

Pod wpływem komentarza Magdy muszę dopisać, że na masło orzechowe trzeba uważać bo może mieć w składzie dodatek zawierający gluten. Masło orzechowe można zrobić samemu, a to da nam pewność, że nie ma w nim żadnych zbędnych i niebezpiecznych dodatków.

ciastka owsiane z masłem orzechowym - bezglutenowe

Smacznego :)



22 thoughts on “Ciastka owsiane z masłem orzechowym – bezglutenowe”

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.


Translate »