Ciasteczka z masłem orzechowym

Przeglądałam sobie blogi szukając czegoś, bliżej nie wiedziałam czego. Trafiłam na ten przepis. Prawie wszystko miałam. Poszłam więc do kuchni i zrobiłam. Efekt jest pyszny. Pominęłam drażetki z masła orzechowego, bo ich nie miałam.
- 1,25 szkl ( 200 g ) mąki
- 0,75 łyżeczki sody
- 0,75 łyżeczki proszku do pieczenia
- 0,25 łyżeczki soli
- 125 g masła
- 1 szkl ( 250 g ) masła orzechowego
- 0,75 szl ( 160 g ) cukru
- 1 duże jajko
- 1 łyżka mleka
- 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
- 0,5 szkl ( 100 g ) drażetki czekoladowych
dodatkowo :
- cukier do obtaczania
Masła i cukier utrzeć. Nie przerywając dodać jajko, po dokładnym połączeniu wlać ekstrakt waniliowy i mleko. Dodać mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia, sodą i solą, połączyć z masą. Na koniec wsypać drażetki i wmieszać. Ciasto wychodzi bardzo plastyczne, bez problemu więc można z nich formować kulki wielkości orzecha włoskiego. Obtaczać w cukrze.
Układać na blasze wyłożonej papierem. zachowując spore odległości. Spłaszczyć.
Piec w 180º C przez 20 minut.
Ciastka wychodzą duże,kruche i bardzo smaczne. Na świątecznym stole były godną konkurencją dla miodowników.
Smacznego :)
Dzięki za przepis. W moim rankingu przebiły nawet miodowniki.
:)
Mmm, słodkie maleństwa :)