Chlebek nadziewany

Chlebek nadziewany

Dwa w jednym. Do środka można równie dobrze wsadzić same warzywa, czy warzywa z dodatkiem ryby. Słodkie nadzienia też będzie pasowało.

ciasto chlebowe :

  • 2 czubate szklanki ( 350 g ) mąki
  • pół kubka mleka ( 150 ml ) mleka
  • 15 g drożdży
  • 1 jajko
  • 6 łyżek ( 60 g ) oleju
  • 1 łyżeczka ( 5 g ) cukru
  • 1 łyżeczka ( 10 g ) soli

nadzienie :

  • mięso pieczone lub gotowane ( u mnie pulled pork )
  • 2 ogórki kiszone
  • pół małej papryki
  • musztarda

Nadziewany chlebek

Ciasto zagnieść. Ponieważ były pytania, o to co znaczy zagnieść, w moim przypadku oznacza to wsadzenie wszystkich składników do misy robota i pozwolenie mu na dokładne zagniecenie ciasta. Oczywiście można to zrobić ręcznie. Nie przygotowuję żadnego zaczynu. A drożdże używane przeze mnie są świeże chyba, że wyraźnie zaznaczę, że jest inaczej.

Odstawić do wyrośnięcia.

chlebek nadziewany

Wyrośnięte rozciągnąć na prostokąt. Posmarować musztardą. Rozłożyć mięso, na to położyć ogórek pokrojony na plastry oraz paski papryki. Zawinąć jak roladę i zostawić do wyrośnięcia.

Piec w 210ºC przez 30 minut.

Nadziewany chlebek

Smacznego :)

 

0.00 avg. rating (0% score) - 0 votes


3 thoughts on “Chlebek nadziewany”

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.