Chleb na zakwasie z bakaliami

Chleb na zakwasie z bakaliami

Blog istnieje od niedawna i do tej pory nie brałam udziału w żadnych akcjach. Bardzo się cieszę, że mój pierwszy raz, przypadł na tak wyjątkowe wydarzenie jakim jest Światowy Dzień Chleba. W takim dniu nie mogłam stać z boku. Światowy Dzień Chleba trzeba po prostu świętować!

World Bread Day 2014 (submit your loaf on October 16, 2014)

Trudno zdecydować się na ten jeden szczególny przepis w roku, na wybranie chleba który zasługuje na wyróżnienie.

u mnie padło na pszenny chleb z dodatkiem mąki razowej na zakwasie z dodatkiem orzechów włoskich i rodzynek.

Dawno, dawno temu, kiedy pojawiały się pierwsze sklepy z ekologiczną żywnością, w jednym z nich odkryłam taki właśnie chleb. Był koszmarnie drogi i być może właśnie dlatego mimo, że pyszny po krótkim czasie przestał sie pojawiać w sklepie. Jakiś czas temu próbowałam go odtworzyć, ale chleb chociaż smaczny był inny. Dziś kolejna próba, może się uda?

 

  • 600 g mąki pszennej chlebowej typ 720
  • 200 g mąki pszennej razowej typ 200
  • 500 ml wody
  • 100 g zakwasu żytniego
  • 100 g rodzynek
  • 100 g łuskanych orzechów włoskich
  • 1 łyżeczka soli

chleb na zakwasie z bakaliami

Jak to z chlebami na zakwasie bywa, przygotowywanie trzeba zacząć dzień wcześniej.

Wszystkie składniki wymieszać dokładnie w mikserze lub jak ktoś ma siły i ochotę ręcznie. Przykryć i zostawić na noc. U mnie stało ok. 14 godzin. W tym czasie pięknie wyrosło.

Jeśli nie lubicie ogromnych bochnów, podzielcie ciasto na dwa. Ja zostawiłam w całości. Uformować chleb, obsypać mąką i zostawić do ponownego wyrośnięcia.

I teraz tak, chleb wyszedł ogromny. Następnym razem chyba podzielę go na dwie części. Jest dość płaski, ale tak miało być, bo pierwowzór tak właśnie wyglądał.

chleb na zakwasie z bakaliami

Mój chleb wyrastał bez żadnej formy, Jeśli jednak wolicie zgrabne, równe bochenki, nic nie stoi na przeszkodzie, żeby drugie wyrastanie odbywało się w koszykach.

U mnie trwało to ok.3 godzin.

Nagrzać piekarnik do 250°C. Wstawić chleb, zmniejszyć temperaturę do 210°C i piec przez 40 minut.

Wyjąć i studzić na kratce.

Chleb wyszedł pyszny. Rodzynki super się komponują z kwaskowym smakiem chleba. Spróbujecie, bo warto.

chleb na zakwasie z bakaliami

Smacznego :)

0.00 avg. rating (0% score) - 0 votes


4 thoughts on “Chleb na zakwasie z bakaliami”

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.