Chleb mieszany łyżką

Chleb mieszany łyżką

Ostatnio wiele osób pyta jak zacząć przygodę z domowym wypiekiem chleba. Moja odpowiedź niezmiennie brzmi trzeba po prostu zacząć. Potem sami zobaczycie jakie to proste i że niepotrzebnie tak długo zwlekaliście z tym pierwszym razem.

Na blogu jest sporo przepisów na różne chleby, kilka z nich jest bardzo łatwych do upieczenia. Jednak dzisiaj upiekłam specjalnie dla was chleb najprostszy z prostych. Taki któy trzeba tylko wymieszać łyżką. Jeżeli lubicie chleby z ziarnami dosypcie takie jakie lubicie, te podane przeze mnie to tylko propozycja. Jeżeli nie lubicie ziaren w pieczywie, po prostu je pomińcie.

Upieczcie go koniecznie i dajcie znać jak wam wyszedł.

1 kg mąki pszennej

25 g świeżych drożdży lub 7 g suchych

3 szkl ( 750 ml ) wody

2 łyżki cukru

2 łyżeczki soli

opcjonalnie :

3/4 szkl ( 100 g ) słonecznika

1/2 szkl ( 80 g ) siemienia lnianego

chleb mieszany łyżką

W dużej misce połączyć mąkę z solą i jeśli pieczecie chleb z ziarnami to je też dodajcie i wymieszajcie.

Wariant ze świeżymi drożdżami :

Drożdże rozetrzeć z cukrem i wymieszać z wodą.

Wariant z suchymi drożdżami :

Drożdży razem z cukrem rozpuścić  w wodzie.

Teraz niezależnie od tego który wariant wybraliście. Mokre i suche składniki połączyć ze sobą i wymieszać.

Przykryć miskę z ciastem czystą ścierką i odstawić do wyrośnięcia,

Duże keksówki ( 30 x 12 cm )wyłożyć papierm do pieczenia lub jeśli wolicie posmarujcie tłuszczem i wysypcie otrębami.

Kiedy ciasto podwoi swoją objętość podzielić je na pół i przełożyć do formy.

Jeżeli ciasto przy przekładaniu opadnie pozwólcie mu ponownie odrosnąć. Ja przekładałam ciasto prosto z miski do formy, czego efektem było nierówne podzielenia go, oraz to że nic nie opadło.

Piekarnik nagrzać do temperatury 220 °C. Wstawić foremki z chlebem. Po 10 minutach obniżyć temperaturę do 190  °C i piec kolejne 30 minut.

5 minut przed końcem pieczenia, kiedy chleb się zrumieni, posmarować go wodą.

Po wyjęciu z piekarniku, wyjąc chleby z formy i studzić na kratce lub ścierce.

 chleb mieszany łyżką

Smacznego :)

 

0.00 avg. rating (0% score) - 0 votes


1 thought on “Chleb mieszany łyżką”

  • Pieczenie chleba zaczęłam właśnie od tego prostego przepisu. Zatem również mogę go polecić :). A znajoma, której przekazałam ten przepis, piecze od wielu lat. Cała jej rodzina go uwielbia. Kto jeszcze nie piekł chleba, to ten przepis jest w sam raz dla niego :).

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.