Chleb marchwiowy

Chleb marchwiowy

W listopadowej piekarni Amber piekliśmy chleb marchewkowy wg  Jim’a Lahey’a. Przyznam, że bardzo mnie ucieszył ten wybór, bo nie dość, że chleb bardzo ciekawy, a jak się potem okazało i bardzo smaczny, to do jego przygotowania wystarczyła łyżka. Nie trzeba niczego zagniatać, a z tym miałabym problem bo mój robot czekał, aż nadejdą kupione przez nas części zamienne i nie nadawał się do użytku.

Przepis w oryginale i film tutaj. Z czystym sumieniem mogę ten chleb polecić, jest pyszny!

  • 3 szklanki mąki chlebowej plus więcej do podsypania
  • 1 1/4 łyżeczki soli kuchennej
  • 10 g łyżeczki świeżych drożdży
  • 1 1/2 szkl soku z marchwi ( ja użyłam gotowego soku bio 100% )
  • 3/4 szklanki rodzynek
  • 3/4 szklanki grubo posiekanych orzechów włoskich
  • 1 łyżka nasion kminku

Chleb z marchwi

W misce drewnianą łyżką wymieszać mąkę, sól, drożdże i sok z marchwi, aż powstanie mokre, lepkie ciasto, około. Jeśli nie jest lepkie w dotyku, trzeba dodać  kolejną łyżkę lub dwie wody. Dodać rodzynki i orzechy i wymieszćj, aż się połączą z ciastem. Miskę przykryć i odstawić, do ciastu aż na powierzchni ciasta utworzą się bąbelki i ciasta jest więcej niż podwójna ilość. Trwa to od 12 do 18 godzin.

chleb marchewkowy
Posypać blat mąką. Skrobaczką lub gumową szpachelką zeskrobać ciasto z miski tak, żeby nadal było w jednym kawałku.
Omaczoną ręką lub skrobaczką złożyć brzegi ciasta do środka. Ścierkę kuchenną posypać obficie mąką i kminkiem i delikatnie umieścić na niej ciasto. Jeśli jest lepkie,wierzch należy posypać mąką. Rogi ścierki zawiązać tak aby pokryły ciasto i odstawić w ciepłe miejsce, bez przeciągów, do wyrośnięcia na 1 do 2 godzin do podwojenia objętości.

chleb marchewkowy

W tym samym czasie, na pół godziny przed końcem wyrastania ciasta, wstawić do piekarnika garnek w którym będziecie piec chleb i nagrzać go do 230ºC.

Bardzo ostrożnie przełożyć ciasto ze ściereczki – górą do dołu, do garnka i przykryć go pokrywką. Po 25 minutach zdjąć pokrywkę i chleb piec jeszcze kolejne 15 – 20 minut. Wyjęty z garnka chleb studzić na kratce.

chleb marchewkowy

Smacznego :)

 

Chleb marchwiowy na blogach:
Akacjowy blog
Bochen chleba
Gotuj zdrowo! Guten Appetit!
Konwalie w kuchni
Kuchnia Gucia
Kuchennymi drzwiami
Kuchenne wojowanie
Leśny Zakątek
Moje małe czarowanie
Ogrody Babilonu
Para w kuchni
Polska zupa
Proste potrawy
Smakowity chleb (link wkrótce)
Stare gary
Weekendy w domu i ogrodzie
W poszukiwaniu slowlife

0.00 avg. rating (0% score) - 0 votes


60 thoughts on “Chleb marchwiowy”

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.