chleb kasza pęczak

Chleb z kaszą pęczak

Pyszny, długo zachowujący świeżość chleb z kaszą pęczak.

 

  • 800 g mąki
  • 200 g suchej kaszy pęczak
  • 200 g zakwasu żytniego
  • 600 ml wody
  • 20 g drożdży świeżych
  • 2 łyżeczki ( 20 g ) soli

chleb kasza pęczak chleb kasza pęczak

Kaszę ugotować bez soli i wystudzić.

Wyrobić ciasto ze wszystkich składników oprócz soli, przykryć ścierką i odstawić na 20 – 30 minut. Po tym czasie dodać sól i ponownie wyrobić dokładnie. Ciasto jest dość kleiste i takie ma być.

 

Przygotować formy. Można wysmarować je olejem, wysypać otrębami lub jak ja po prostu wyłożyć papierem do pieczenia i zostawić do wyrośnięcia. Ciasto jest na tyle gęste, że mniej leniwi mogą uformować bochenek i pozwolić mu wyrosnąć w koszyku.

 

Nagrzać piekarnik do 210°C i piec w nim chleb przez godzinę. Wyjąć i studzić na kratce.

Chleb wyszedł pyszny. Z chrupiącą skórką i miękkim środkiem.

chleb kasza pęczak

Smacznego :)

Chleb z kaszą pęczak
Rate this post

2 thoughts on “Chleb z kaszą pęczak”

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.