Chleb Ezechiela

Chleb Ezechiela

Czerwcowa propozycja w Piekarni Amber z bloga Kuchennymi drzwiami, to chleb Ezechiela zaproponowany przez Danę z bloga Leśny Zakątek.

Zgodnie z propozycją prowadzących to nasze wspólne pieczenie przepis wyjściowy nieco zmieniłam, wykorzystując to co akurat miałam w kuchni.

zaczyn :

  • 150 g zakwasu (u mnie żytniego )
  • 200 g pełnoziarnistej mąki orkiszowej
  • 100 g mąki jęczmiennej ( u mnie jasnej )
  • 50 g mąki jaglanej
  • 200 g wody

ciasto właściwe :

  • cały zaczyn
  • 300 g pełnoziarnistej mąki pszennej
  • 100 g płatków owsianych
  • 100 g ugotowanej czerwonej soczewicy
  • 100 g ugotowanej ciecierzycy
  • 250 g wody
  • 1 łyżeczka soli

Chleb Ezechiela

Składniki zaczynu wymieszać i odstawić na 12 – 14 godzin.

Soczewicę i ciecierzycę ugotować. Ja ugotowałąm większą ilość soczewicy i z niej po ugotowaniu odważyłam potrzebną ilośc, natomiast ciecierzycę jak już kiedyś pisałam zawsze mam zamrożoną w większej ilości , więc z niej skorzystałam. Przepuścic przez maszynkę.

Rano połączyć ze sobą wszystkie składniki i dobrze wyrobić.

Chleb Ezechiela

Wyszło bardzo elastyczne ciasto i żałuję, że uformowałam z niego zbyt płaski bochenek. Jeśli jeszcze będę go piekła podzielę ciasto na porcje i skorzystałam z koszyków do wyrastania.

Odstawić do wyrośnięcia.

Piec przez pierwsze 10 minut w 230 º C. Po tym czasie zmniejszyć do 190 º C i piec kolejne 30 minut.

Powiem, że efekt nie jest najgorszy, ale nie do końca jestem z niego zadowolona, nie pozostaje mi więc nic innego jak kolejne eksperymenty na bazie tego przepisu.

Chleb Ezechiela

Smacznego :)

A razem ze mną piekły :

Amber z bloga Kuchennymi drzwiami
Dana z bloga Leśny zakątek
Ela z bloga W poszukiwaniu slowlife
Łucja z bloga Fabryka kulinarnych inspiracji
Gucio z bloga Kuchnia Gucia
Renata z bloga Codziennik kuchenny
Tosia z bloga Smakowity chleb

 

Chleb Ezechiela
Rate this post

20 thoughts on “Chleb Ezechiela”

  1. Płaski bochenek jest za to bardziej biblijny. Ja też zamierzam jeszcze poeksperymentować z przepisem, bo jest bardzo ciekawy. Pozdrawiam Cię, Agnieszko i dziękuję za wspólne czerwcowe wypiekanie

  2. Agnieszko użyłaś płatków owsianych i mąki pszennej pełnoziarnistej i dobrze. Wyszedł inny chlebek i o to chodziło, aby samemu interpretować przepis. Wydaje mi się, że za wcześnie go rozkroiłaś i dlatego ta nierówność miąższu.
    Dziękuję za wspólne pieczenie i serdecznie pozdrawiam!

  3. Ciekawy ten chleb, maki różne, a soczewica i ciecierzyca dość intrygujące dodatki. Piekłam chleb z kaszą gryczaną, jednak takich dodatków jeszcze, co podkreślam, jeszcze nie stosowałam :)

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.