Chleb emigrantów World Bread Day 2015

Chleb emigrantów  World Bread Day 2015

Po raz drugi z wielką przyjemnością dołączyłam do akcji World Bread Day, którą Zorra prowadzi na swoim blogu już od 10 lat!

Chwilę myślałam czym uczcić ten dzień i padło na chleb emigrantów. To chleb na który przepis wiele lat temu krążył po forach i tak się złożyło, że był to jeden z pierwszych upieczonych przeze mnie bochenków.

Polecam go wszystkim mniej doświadczonym piekarzom, bo nie wymaga dużej wprawy, a efekt powinien zadowolić każdego.

zaczyn

  • 1,5 szkl mąki pszennej 650
  • 1 szkl wody
  • 15 g drożdży

ciasto właściwe :

  • zaczyn
  • 3,5 szkl mąki pszennej 650
  • 1 szkl wody
  • 15 g drożdży
  • 1 łyżka soli
  • 1 łyżka cukru

chleb emigrantów

Wieczorem dzień przed pieczeniem chleba połączyć ze sobą składniki zaczynu. Odstawić na 12 – 16 godzin.

Po tym czasie do zaczynu dodać pozostałe składniki i wyrobić ciasto. Będzie ono kleiste, ale takie ma być. U mnie tradycyjnie zrobił to robot. Ciasto odstawić na 30 minut. Po tym czasie wyłozyć ciasto na blat posypany mąką. W zależności od tego jak duży chcemy mieć chleb ciasto podzielić, albo zostawić w całości. Uformować bochenki, ja przełożyłam je do koszyków, ale może spokojnie wyrastać na blasze.

chleb emigrantów

Piekarnik nagrzać do 210º i piec chleb przez 10 minut, zmniejszyć temperaturę do 190ºC i piec jeszcze 30 – 35 minut.

Chleb studzić na kratce.

chleb emigrantów

Smacznego :)

World Bread Day 2015 (October 16)

0.00 avg. rating (0% score) - 0 votes


24 thoughts on “Chleb emigrantów World Bread Day 2015”

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.