Cebularze

Cebularze

Po indyjskich plackach przyszła pora na coś bardziej swojskiego.Postanowiłam przygotować cebularze. Jeśli je zrobicie nie zawiedziecie się. Są mięciutkie i bardzo szybko znikają.

zaczyn :

  • 10 g drożdży
  • 1 łyżka cukru
  • 0,5 szkl mąki
  • 0,5 szkl mleka

ciasto :

  • zaczyn
  • 3 szkl mąki
  • 120 g kwaśniej śmietany
  • 60 g oleju rzepakowego
  • 1 jajko
  • 0,25 szkl wody
  • 2 łyżeczki soli

dodatkowo :

  • 3 duże cebule
  • 1 łyżka maku
  • sól
  • olej

cebularze

Cebulę obrać i pokroić w pióra. Na patelni z olejem lekko poddusić, po wcześniejszym posoleniu. Ostudzić, dodać mak i wymieszać.

cebularze

Przygotowanie ciasta zaczynamy od wymieszania ze sobą składników zaczynu. Odstawiamy do wyrośnięcia. Dodajemy pozostałe składniki ciasta i wyrabiamy elastyczne ciasto. Odstawiamy je do wyrośnięcia, powinno podwoić swoją objętość.

cebularze

Wyrośnięte ciasto podzielić na 8 części. Formować kule, spłaszczyć je i rozwałkować na płaskie placki. Położyć blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Na każdym chlebku kłaść porcję cebuli i odstawić na 30 minut do podrośnięcia.

Piec w 180 º C przez 35 – 45 minut.

Jeść można i na ciepło i na zimno.

cebularze

Smacznego :)

0.00 avg. rating (0% score) - 0 votes


7 thoughts on “Cebularze”

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.