czerwona kapusta pieczona

Pieczona czerwona kapusta

Zimą kiedy ilość krajowych warzyw jest znacznie ograniczona, polecam czerwoną kapustę. Z jej pomocą można wyczarować wiele pysznych dań. Pieczoną z serem pleśniowym można podawać jako osobne danie lub jako część większego posiłku. Zaskakująco smaczna i bardzo prosta w wykonaniu.

  • mała główka czerwonej kapusty
  • niebieski ser pleśniowy ( wasz ulubiony )
  • sos ze zredukowanego balsamico

czerwona kapusta pieczona

Z kapusty zdjąć zewnętrzne liście. I pokroić w 1 – 1,5 cm plastry. Układać na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Posypać serem ( jeśli macie ser w kostce możecie kłaść całe plastry ).

czerwona kapusta pieczona

Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180ºC. Piec 30 – 40 minut, aż kaputa zmięknie.

Polać sosem balsamicznym i jeść ze smakiem.

czerwona kapusta pieczona

Smacznego :)

Rate this post

25 przemyśleń nt. „Pieczona czerwona kapusta

  1. Coś dla mnie. Za warzywa dam się pokroić. Uwielbiam :) Mam przyjemność zaprosić Ciebie na konkurs, no mojego bloga. Jak znajdziesz chwilkę, to wpadnij. Jest smacznie :)

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.