Bułki na zakwasie z pieczonym czosnkiem

W lipcowej piekarni prowadzonej przez Amber z bloga Kuchennymi drzwiami piekłyśmy bułeczki które wybrała Renata z bloga Codziennik kuchenny. Przepis pochodzi z bloga Marcina Grahamka,weka i kajzerka. Pomysł na bułkę na zakwasie z dodatkiem pieczonego czosnku, bardzo przypadł mi do gustu, więc z nieukrywaną radością zabrałam się za ich pieczenie.
W składnikach są małe zmiany, ale bułkom to nie zaszkodziło, bo wyszły smaczne.
zaczyn:
- 20 g zakwasu ( u mnie żytni )
- 90g mąki pszennej
- 55 g letniej wody
ciasto :
- 140 g zaczynu
- 350 g mąki pszennej chlebowej
- 60 g mąki pszennej razowej
- 240 g wody
- 25 g oleju
- 8 g drożdży
- 10g soli
- 25 g pieczonego czosnku
- 15 g miodu
Składniki zaczynu wymieszać i odstawić na 12 godzin.
Wodę wlać do miski, rozmieszać w niej miód i drożdże, dodac zaczyn i pozostałe składniki. Dokładnie wyrobić , uformować kulę i włożyc do natłuszczonej miski na dwie godzimny, w połowie czasu składając.
Po tym czasie podzielić ciasto na 9 części i dać mu odpocząć 10 minut. Formowac bułki. Moje ciasto było dość luźne, wiec musiałam podsypywac mąka. Kłaść na blasze wyłożonej papierem do pieczenia zachowując odstępy bo bułki będą rosły. Odstawić do wyrośnięcia.
Nagrzać piekarnik do 250ºC. Wstawic bułki, zmniejszyć temperaturę do 220ºC i piec 20 – 25 minut.
Smacznego :)
Kto upiekł lipcowe bułki…
Aciri – Bajkorada
Agnieszka – Polska zupa
Amber – Kuchennymi drzwiami
Alucha – Nieład malutki
Beata – Stare gary
Danusia – Co mi w duszy gra
Ela – W poszukiwaniu slowlife
Gucio – Kuchnia Gucia
Jola – Smak mojego domu
Jswm – Nie tylko na słodko
Kamila – Ogrody Babilonu
Łucja – Fabryka kulinarnych inspiracji
Magda – Konwalie w kuchni
Marcin – Grahamka, weka i kajzerka
Marzena – Zacisze kuchenne
Renata – Codziennik kuchenny
Tosia – Smakowity chleb
Ale piękne bułki :) Czy smakowały tak, jak wygladają?
Dzięki za wspólne pieczenie
Bułki pysznie się zapowiadały i pysznie wyszły. Dziękuję za przepis i wspólne pieczenie :)
Bardzo ładnie upieczone!
Widzę, że muszę powtórzyć pieczenie z wersją czosnkową.
Dziękuję za lipcową Piekarnię z Twoim udziałem.
Amber, powtórz koniecznie z czosnkiem, bo warto :)
Piękne i puszyste!
Muszę wypróbować wersję z miodem.:)
Miód świetnie się w nich sprawdził :)
Wyglądają cudnie:-) Następnym razem upiekę z czosnkiem:-)
Dziękuję, i upiecz koniecznie z czosnkiem tez :)
Bardzo ładne kształtne bułeczki, mnie jakoś zawsze wychodzą takie pokraczne :)
Dziękuję. Te akurat mimo,że ciasto było dość lejące świetnie mi się formowały.
Pięknie Ci się upiekły, ja też pominęłam słód i dałam miód :) Dziękuję za lipcowe chwile!
Właśnie widziałam, że podobnie zmieniłaś.Równiez dziękuję za wspłne pieczenie i pozdrawiam.
Z serem pleśniowym musiały smakować wybornie:) …. pięknie wyszły:). dziękuję za wspólne pieczenie:)
Faktycznie dobrze smakowały :)
piękne bułeczki, z nimi śniadanie jest pyszne!
O tak, było pysznie :)
Bułeczki jak z profesjonalnej piekarni- Gratuluję. Bardzo intrygująco wygląda smarowidełko w słoiczku …
Dziękuję za wspólne pieczenie.
Smarowidełko w słoiku to pasta z soczewicy ( przepis we wcześniejszym wpiesie. Dziękuję za komplement i wspólne pieczenie. Pozdrawiam.
Bardzo udane. Fajnie, że można słód zastąpić miodem, bo mi się właśnie skończył :))
Ja właśnie miałam kupić słód, ale jakoś zapomniałam i jak zaczęłąm piec to czymś musiałam go zastąpić :)
Pyszne te bułeczki. Poproszę o 2 to zjadłabym na śniadanko :) Pychotka.
Te konkretne zniknęły zaskakująco szybko. Ale będę powtarzała, więc zapraszam :)
Pyszne! Dziękuję za wspólny czas :)
To prawda, pyszne i również dziękuję :)
Cudownie Ci się upiekły :)
Dziękuję za wspólne pieczenie :)
Dzięuję i równiez dziękuję za wspólny czas :)