bułki marchewkowe na zaczynie drożdżowym

Bułki marchewkowe na zaczynie

W listopadzie Piekarnia Amber zaprosiła do wspólnego pieczenia pysznych i bardzo słonecznych bułek z dodatkiemmarchewki.

Przepis dla nas wybrała Kasia, Autorka bloga Posadzone i Zjedzone.

Moje bułki mają cudowny kolor, ale zdecydowanie lepiej smakują niż wyglądają. Obstawiam, że będą to najbrzydsze bułki tej edycji piekarnii :)

zaczyn:

  • 3/4 szkl. wody*
  • 1,25 szkl. ( 200 g ) mąki pszennej pełnoziarnistej
  • 5 g świeżych drożdży

ciasto właściwe:

  • 2 szkl. ( 300 g ) mąki pszennej 650
  • 15 g świeżych drożdży
  • 2 większe ugotowane marchewki ( 220 g – 3/4 szkl puree z marchwi )
  • 1 łyżka cukru
  • 1 łyżeczka soli

bułki marchewkowe na zaczynie drożdżowym

Wszystkie składniki zaczynu wymieszać, przykryć i zostawić na 12 – 18 godzin w temperaturze pokojowej.

Marchewkę ugotować, zalecane jest zrobienie tego na parze, Ja miałam akurat ugotowana i ją zmiksowałam.

Do zaczynu dodać pozostałe składniki i wyrobić gładkie ciasto. Jeżeli będzie za luźne,można dodać trochę więcej mąki. Ciasto powinno być gładkie i odchodzic od ręki. Uformowac z niego kule, włożyć do wysmarowaniej olejem miski, przykryć i zostawić do wyrośnięcia na ok. 1 godzinę.

Wyrośnięte ciasto podzielić na 12 części. Z każdej uformować bułke. Odstawić na 20 minut.

Piec w 180 º C przez 20 minut.

bułki marchewkowe na zaczynie drożdżowym

Smacznego :)

Bułki marchewkowe na blogach:
Am.art kolor i smak
Bochen chleba
Dom z mozaikami
Kuchennymi drzwiami
Leśny zakątek
Moje małe czarowanie
Nie-ład mAlutki
Nie tylko na słodko
Ogrody Babilonu
Polska zupa
Posadzone i zjedzone
Proste potrawy
Przepisy na domowy ser i chleb
Sto kolorów kuchni
Weekendy w domu i ogrodzie
W poszukiwaniu slow life
Twins Pot

Wszystkim bardzo dziękuję za wspólne pieczenie :)

Bułki marchewkowe na zaczynie
Rate this post

27 thoughts on “Bułki marchewkowe na zaczynie”

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.