Bułka z soczewicą

Bułka z soczewicą

Właściwie sama ugotowana soczewica z dodatkiem przesmażonej cebuli wystarczyła by mi do szczęścia. Tym razem jednak zapakowałam ją w ciasto chlebowe. Pycha.

 

ciasto :

  • 2 szkl ( 450 g ) mąki
  • 5 g drożdży
  • 1 łyżeczka soli
  • 0,5 łyżeczki cukru
  • 1 łyżka oleju
  • 0,75 szkl ( 215 ml ) wody

nadzienie

  • 1 szkl ( 200 g ) zielonej soczewicy
  • 1 duża cebula
  • olej do smażenia

 bułki z soczewicą

Zagnieść elastyczne ciasto i odstawić do wyrośnięcia.

Soczewicę ugotować.

Cebulę obrać, pokroić w kostkę i podsmażyć na oleju.

Soczewicę wymieszać z cebulą i doprawić solą.

Wyrośnięte ciasto dzielić na mniejsze części ( wielkość zależy od tego jak duże bułki chcemy upiec ). Formować owal, rozwałkować. Na środku kłaść nadzienie. Formować łódki. Jeśli zdecydowaliście się na większe buły, konieczne może być jak u mnie sklejenie ich dodatkowo w kilku miejscach.

Dodatkowo w części bułek nadzienie posypałam pokruszonymi orzechami włoskimi.

Piec w 210 º C przez 25 – 30 minut.

Smacznego :)



Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.


Translate »