Bułeczki cynamonowe i orzechowe

Bułeczki cynamonowe i orzechowe

 

Lubicie bułeczki cynamonowe? Ja bardzo. Przy okazji część z nich można nadziać czymś innym. Ja do cynamonu dodałam migdały i orzechy laskowe.

  • 1 kg mąki
  • 150 g masła
  • 500 g mleka
  • 100 g cukru
  • 20 g drożdży
  • szczypta soli

wariant I :

  • 100 g miękkiego masła
  • 2 łyżki cukru
  • łyżka cynamonu
  • 50 g płatków migdałowych
  • 100 g rodzynek

wariant II :

  • 100 g miękkiego masła
  • 1 łyżka cynamonu
  • 2 łyżki cukru
  • 50 g mielonych orzechów laskowych

Bułeczki z cynamonem

Zagnieść ciasto, u mnie robi to robot, więc po prostu wrzucam wszystko do miski i pozwalam mu mieszać. Zostawić do wyrośnięcia.

Podzielić ciasto na dwie części.

W obu przypadkach masło wymieszać z resztą składników.

Ciasto rozciągnąć lub rozwałkować na prostokąty.

Ciasto posmarować doprawionym masłem.

Wariant I :

Zawinąć w rulon i pokroić na plastry.

Wariant II :

Prostokąt złożyć na 3, a potem jeszcze w drugą stronę na 2. Rozwałkować. Pokroić na paski. Każdy pasek zawinąć, obracając wokół własnej osi, a następnie zawiązać na supełek.

Odstawić do wyrośnięcia.

Piec w 180 º C przez 35 – 40 minut.

Smacznego :)

 

0.00 avg. rating (0% score) - 0 votes


Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.