Biszkopt z czerwoną porzeczką

Biszkopt z czerwoną porzeczką

Ciasto dla tych, którzy lubią jak oprócz słodyczy pojawia się w deserze coś kwaśnego. Nam smakowało. Dzieciaki jadły i prosiły o dokładki. Spróbujecie, szczególnie jeśli jesteście fanami czerwonej porzeczki.

biszkopt :

  • 0,25 szkl ( 30 g ) maki
  • 0,25 szkl ( 50 g ) cukru
  • 2  jajka
  • 1 łyżeczka esencji waniliowej

masa :

  • 200 g śmietany kremówki
  • 200 g jogurtu naturalnego
  • 0,5 szkl ( 50 g ) cukru pudru
  • czerwona porzeczka

dodatkowo :

  • czerwona porzeczka
  • 1 galaretka czerwona o dowolnym smaku

biszkopt z czerwoną porzeczką

Białka oddzielić od żółtek. Ubić na sztywną pianę. Dodawać kolejno cukier, żółtka i mąkę.

Przełożyć na blachę wyłożoną papierem do piecenia. Piec w 180ºC przez 30 minut.

Ciato wystudzić, wyjąć z formy i przekroić na pół.

Śmietanę ubić na sztywno, nie przerywając dodać jogurt i cukier.

Porzeczki ( u mnie w sumie niecały kilogram ) umyć i obrać z gałązek.  Dodać do śmietany i wyłożyć na ciasto. Przykryć drugą połową biszkoptu.

Galeretkę ugotować dając trochę mniej wody niż zaleca producent. Przestudzić, i gdy zacznie gęstnieć wylać na wierzch ciasta, na którym wcześniej zostały położone porzeczki. Wstawić do lodówki do zastygnięcia.

biszkopt z czerwoną porzeczką

Smacznego :)



Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.


Translate »