Biszkopt z bitą śmietaną i truskawkami trochę inaczej

Biszkopt z bitą śmietaną i truskawkami trochę inaczej

Córka chciała tort, ja miałam ochotę na coś słodkiego i tak powstało to ciasto. Taki prosty tort, gdzie ozdabianie nie jest warunkiem koniecznym.

 

biszkopt:

  • 6 jajek
  • 0,5 szkl mąki
  • 0,5 szkl cukru

masa śmietanowa :

  • 400 g śmietany kremówki
  • 2 łyżki cukru
  • 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego

masa truskawkowa :

  • 300 g truskawek
  • 1 łyżeczka żelatyny
  • 2 łyżki cukru

Zimowy biszkopt z bitą śmietaną i truskawkami

Zawsze przy tego typu ciastach zaczynamy od biszkoptu. Jednak ponieważ mamy środek zimy, trzeba użyć mrożonych truskawek. Trzeba przełożyć je do miski, posypać cukrem i zostawic do rozmrożenia.

Białka oddzielić od żółtek i ubić na sztywna pianę, nie przerywając dodawać stopniowo cukier, żółtka, zmniejszyć obroty, jeśli używaliście miksera i dodać mąkę, jeśli ubijaliście ręcznie po prostu delikatnie ją wmieszajcie.

Dno tortownicy wyłożyć papierem do pieczenia, a boki posmarować masłem. Przelać do niej ciasto. Piec w 180 º C przez 40 minut.

Zimowy biszkopt z bitą śmietaną i truskawkami

Biszkopt wystudzić.

Bitą śmietanę ubić na sztywną pianę, uważając, żeby nie przebić. Pod koniec ubijania dodać cukier i ekstrakt waniliowy.

Truskawki zmiksować razem z sokiem który puściły przy rozmrażaniu. Miskę ustawić na garnku z gotującą się wodą i podgrzać na parze. Kiedy masa zrobi się gorąca dodać żelatynę i dokładnie wymieszać.

Zimowy biszkopt z bitą śmietaną i truskawkami

Biszkopt przekroić na 3 części.

Jeden krążek włożyć do tortownicy, posmarować połową ubitej śmietany, przykryć drugim krążkiem. Wylać masę truskawkową i nakryć ostatnim biszkoptem. Na wierzch wyłożyć pozostała śmietanę.

Schłodzić całość w lodówce przez co najmniej 3 godziny.

Zimowy biszkopt z bitą śmietaną i truskawkami

Smacznego :)



10 thoughts on “Biszkopt z bitą śmietaną i truskawkami trochę inaczej”

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.


Translate »