Idealny bigos wegański

Bigos wegański

Już jakiś czas temu postanowiłam sobie, że zrobię bigos wegański. Trochę pomyślałam, stwierdziłam, że nie mam co za bardzo kombinować i tak powstało to danie.

Podałam je na rodzinnej imprezie razem z innymi daniami i okazało się, że cieszył się dużym powodzeniem. dostał sporo pochwał i szybko zniknął. Dodam, że weganie i wegetarianie byli w mniejszości, a bigos smakował wszystkim.

  • 1, 5 kg kiszonej kapusty
  • 1,5 szkl ugotowanej białej fasoli
  • 2 duże cebule
  • 100 g suszonych śliwek
  • 200 – 300 g mrożonych grzybów*
  • 0,5 szkl czerwonego wina
  • olej rzepakowy
  • liść laurowy
  • ziele angielskie
  • sól

Idealny bigos wegański

Zaczynamy od obgotowania kapusty. W tym samym czasie kroimy cebulę w pióra i podsmażamy na oleju, aż zmięknie. Dokładamy do kapusty.

Dodajemy pokrojone śliwki i grzyby oraz fasolę, liść laurowy i kilka ziarenek ziela angielskiego. Zalewamy winem, jeżeli trzeba podlewamy wodą, mieszamy i dusimy wszystko razem.

Można go przygotować wcześniej, bo kolejnego dnia też jest smaczny.

Idealny bigos wegański

Smacznego :)

*grzyby mrożone można zastąpić świeżymi lub suszonymi, które wcześniej trzeba namoczyć i ugotować

 

12 potraw na świąteczny stół

Rate this post

10 przemyśleń nt. „Bigos wegański

  1. nie jestem weganem ani wegerarianinem wręcz przeciwnie jestem typowym mięsożercą …. ale ten bigos mógłby mi posmakować! uciekam zanim zmienię zdanie :)

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.