Bigos wegański

Jakiś czas temu pomyślałam sobie: a gdyby tak zrobić bigos wegański?
Pomysł wydał mi się na tyle ciekawy, że przy pierwszej nadarzającej się okazji postanowiłam go zrealizować.
Okazją tą było jedno ze spotkań rodzinnych, na którym bigos został podany jako jedno z kilku dań. I tak jak się spodziewałam, cieszył się dużym powodzeniem. Dostał sporo pochwał i szybko zniknął. Dodam, że weganie i wegetarianie byli w mniejszości, a bigos smakował wszystkim.
- 1, 5 kg kiszonej kapusty
- 1,5 szkl ugotowanej białej fasoli
- 2 duże cebule
- 100 g suszonych śliwek
- 200 – 300 g mrożonych grzybów*
- 0,5 szkl czerwonego wina
- olej rzepakowy
- liść laurowy
- ziele angielskie
- sól
W dużym garnku obgotowujemy kapustę z niewielką ilością wody.
Na patelni z niewielką ilością oleju obsmażamy cebulę pokrojoną w pióra. Mieszamy ją w garnku z kapustą.
Dodajemy pokrojone śliwki i grzyby oraz fasolę, liść laurowy i kilka ziarenek ziela angielskiego. Zalewamy winem, jeżeli trzeba podlewamy wodą, mieszamy i dusimy wszystko razem.
Tak jak klasyczny bigos i ten może być przygotowany wcześniej, ponieważ kolejnego dnia też jest smaczny.
Smacznego :)
*grzyby mrożone można zastąpić świeżymi lub suszonymi, które wcześniej trzeba namoczyć i ugotować
Jadłam już kilka razy taki bigos, bardzo mi smakuje :-)
Bigos wygląda na pyszny : )
nie jestem weganem ani wegerarianinem wręcz przeciwnie jestem typowym mięsożercą …. ale ten bigos mógłby mi posmakować! uciekam zanim zmienię zdanie :)
Wegańskiego bigosu jeszcze nie próbowałam. Pomysł wydaje mi się bardzo ciekawy. Chętnie kiedyś spróbuję taki zrobić :)
Wspaniały przepis, pyszności!
Bardzo ciekawa wersja bigosu :)
Brzmi smacznie, myślę, ze by mi smakowało :)
fajne propozycja dla wegan i nie tylko :)
Ciekawa propozycja.
Pyszny miałaś obiadek :)