Idealny bigos wegański
Bezglutenowe Wegańskie Wegetariańskie Z garnka

Bigos wegański

Już jakiś czas temu postanowiłam sobie, że zrobię bigos wegański. Trochę pomyślałam, stwierdziłam, że nie mam co za bardzo kombinować i tak powstało to danie.

Podałam je na rodzinnej imprezie razem z innymi daniami i okazało się, że cieszył się dużym powodzeniem. dostał sporo pochwał i szybko zniknął. Dodam, że weganie i wegetarianie byli w mniejszości, a bigos smakował wszystkim.

  • 1, 5 kg kiszonej kapusty
  • 1,5 szkl ugotowanej białej fasoli
  • 2 duże cebule
  • 100 g suszonych śliwek
  • 200 – 300 g mrożonych grzybów*
  • 0,5 szkl czerwonego wina
  • olej rzepakowy
  • liść laurowy
  • ziele angielskie
  • sól

Idealny bigos wegański

Zaczynamy od obgotowania kapusty. W tym samym czasie kroimy cebulę w pióra i podsmażamy na oleju, aż zmięknie. Dokładamy do kapusty.

Dodajemy pokrojone śliwki i grzyby oraz fasolę, liść laurowy i kilka ziarenek ziela angielskiego. Zalewamy winem, jeżeli trzeba podlewamy wodą, mieszamy i dusimy wszystko razem.

Można go przygotować wcześniej, bo kolejnego dnia też jest smaczny.

Idealny bigos wegański

Smacznego :)

*grzyby mrożone można zastąpić świeżymi lub suszonymi, które wcześniej trzeba namoczyć i ugotować

 

12 potraw na świąteczny stół

Bigos wegański
Rate this post

10 thoughts on “Bigos wegański

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.

Back To Top
Translate »