Już jakiś czas temu postanowiłam sobie, że zrobię bigos wegański. Trochę pomyślałam, stwierdziłam, że nie mam co za bardzo kombinować i tak powstało to danie.
Podałam je na rodzinnej imprezie razem z innymi daniami i okazało się, że cieszył się dużym powodzeniem. dostał sporo pochwał i szybko zniknął. Dodam, że weganie i wegetarianie byli w mniejszości, a bigos smakował wszystkim.
- 1, 5 kg kiszonej kapusty
- 1,5 szkl ugotowanej białej fasoli
- 2 duże cebule
- 100 g suszonych śliwek
- 200 – 300 g mrożonych grzybów*
- 0,5 szkl czerwonego wina
- olej rzepakowy
- liść laurowy
- ziele angielskie
- sól
Zaczynamy od obgotowania kapusty. W tym samym czasie kroimy cebulę w pióra i podsmażamy na oleju, aż zmięknie. Dokładamy do kapusty.
Dodajemy pokrojone śliwki i grzyby oraz fasolę, liść laurowy i kilka ziarenek ziela angielskiego. Zalewamy winem, jeżeli trzeba podlewamy wodą, mieszamy i dusimy wszystko razem.
Można go przygotować wcześniej, bo kolejnego dnia też jest smaczny.
Smacznego :)
*grzyby mrożone można zastąpić świeżymi lub suszonymi, które wcześniej trzeba namoczyć i ugotować
Jadłam już kilka razy taki bigos, bardzo mi smakuje :-)
Bigos wygląda na pyszny : )
nie jestem weganem ani wegerarianinem wręcz przeciwnie jestem typowym mięsożercą …. ale ten bigos mógłby mi posmakować! uciekam zanim zmienię zdanie :)
Wegańskiego bigosu jeszcze nie próbowałam. Pomysł wydaje mi się bardzo ciekawy. Chętnie kiedyś spróbuję taki zrobić :)
Wspaniały przepis, pyszności!
Bardzo ciekawa wersja bigosu :)
Brzmi smacznie, myślę, ze by mi smakowało :)
fajne propozycja dla wegan i nie tylko :)
Ciekawa propozycja.
Pyszny miałaś obiadek :)