Biały chleb bezglutenowy

Biały chleb bezglutenowy

Mój pierwszy chleb bezglutenowy. Muszę przyznać, że na razie jest to takie zupełne eksperymentowanie. Ponieważ nie mam żadnego doświadczenia z pieczeniem bezglutenowym wzorowałam się na tym przepisie. Chyba nie do końca tak miało być, bo ciasto wyszło bardzo płynne, ale pierwsze koty za płoty :) Zastanawiałam się czy publikować ten wpis, ale może komuś się przyda?

  • 2 szkl ( 320 g ) mąki ryżowej
  • 0,5 szkl ( 66 g ) mąki z tapioki
  • 0,5 szkl ( 81 g ) maki ziemniaczanej
  • 1/3 szkl ( 46 g ) skrobi kukurydzianej
  • 1,25 szkl mleka
  • 0,25 szkl wody
  • 20 g drożdży
  • 3 łyżeczki cukru
  • 2 łyżki oleju
  • 3 jajka
  • 1 łyżka octu jabłkowego
  • 2 łyżeczki soli

chleb bezglutenowy

Drożdże rozetrzeć z łyżką cukru, dodac trochę mleka i mąki i odstawić do wyrośnięcia.

Pozostałe składniki włożyć do miski, dodać zaczyn i dokładnie wymieszać.

chleb bezglutenowy

Przełożyć do formy wyłożonej papierem do pieczenia.Cobrze by byłoodstawić to na ok. godzinę. Ja wstawiłam do zimnego piekarnika nastawiłam go na 180ºC i wyjęłam po 1 godzinie i 20 minutach.

Gdyby jednak wyrastał, należy go wstawić do nagrzanego piekarnika i piec przez ok. 45 minut.

Efekt jest zadawalający, z całą pewnością smaczniejszy od tego co udało mi się kupić.

chleb bezglutenowy

Smacznego :)



4 thoughts on “Biały chleb bezglutenowy”

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.


Translate »