Bezowy tort lodowy

Bezowy tort lodowy

Deser idealny na taki dzień jak dzisiaj czyli mrożony deser bezowy. Można chyba nawet pokusić się o nazwę tort lodowy, ale to już zostawiam wam.

Ważne informacje są takie : bardzo szybki i prosty w wykonaniu.

Smak sami musicie ocenić, jak dla mnie rewelacja, a robię go od kilku sezonów.

 

  • 200 g bez
  • 400 g śmietany kremówki
  • 100 g tartych orzechów laskowych

sos :

  • 500 g truskawek
  • 100 g cukru

tort bezowy z orzechami laskowymi

Bezy pokruszyć. Połową wysypać dno tortownicy.

Śmietanę ubić na sztywno i wymieszać z orzechami, przełożyć do tortownicy i posypać resztą bez.

Wstawić do zamrażalnika.

Truskawki zmiksować z cukrem.

Podawać z sosem truskawkowym.

Ponieważ truskawki już się kończą, można je zastąpić malinami. Leniwi mogą je tylko zmiksować z cukrem, a potem przymknąć oko na pestki. Jeśli jednak nam one przeszkadzają po zmiksowaniu trzeba przetrzeć masę przez sitko.

 

Smacznego :)

0.00 avg. rating (0% score) - 0 votes


1 thought on “Bezowy tort lodowy”

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.