Bezowy tort lodowy

Deser idealny na taki dzień jak dzisiaj czyli mrożony deser bezowy. Można chyba nawet pokusić się o nazwę tort lodowy, ale to już zostawiam wam.
Ważne informacje są takie : bardzo szybki i prosty w wykonaniu.
Smak sami musicie ocenić, jak dla mnie rewelacja, a robię go od kilku sezonów.
- 200 g bez
- 400 g śmietany kremówki
- 100 g tartych orzechów laskowych
sos :
- 500 g truskawek
- 100 g cukru
Bezy pokruszyć. Połową wysypać dno tortownicy.
Śmietanę ubić na sztywno i wymieszać z orzechami, przełożyć do tortownicy i posypać resztą bez.
Wstawić do zamrażalnika.
Truskawki zmiksować z cukrem.
Podawać z sosem truskawkowym.
Ponieważ truskawki już się kończą, można je zastąpić malinami. Leniwi mogą je tylko zmiksować z cukrem, a potem przymknąć oko na pestki. Jeśli jednak nam one przeszkadzają po zmiksowaniu trzeba przetrzeć masę przez sitko.
Smacznego :)
Bezy bardzo lubię, lody też… Bardzo pyszne :)