Bezglutenowe crumble śliwkowe czyli owoce pod kruszonką

Owoce pod kruszonką to idealny deser, kiedy zachce nam się czegoś słodkiego, a nie za bardzo chce nam się robić ciasto. Nie jest zbyt pracochłonne, a efekt moim zdanie pyszny.

  • ok. 1 kg śliwek
  • 300 g mąki kokosowej
  • 300 g płatków owsianych (dla bezglutenowców bezglutenowe )
  • 200 g cukru
  • 200 g masła
  • garść orzechów włoskich

Bezglutenowe crumble śliwkowe czyli owoce pod kruszonką

Śliwki umyć, wyjąc pestki i jeśli są duże pokroić. Moje były olbrzymie!

Wszystkie składniki kruszonki połączyć ze sobą tak, żeby powstały grudki.

Śliwki ułożyć w naczyniu żaroodpornym. Posypać kruszonką i piec w 180 º C przez ok 30 minut. Kruszonka powinna ładnie się zrumienić. Jeść na ciepło lub na zimno. Świetnie do niej pasują lody.

Bezglutenowe crumble śliwkowe czyli owoce pod kruszonką

Smacznego :)

Rate this post

11 przemyśleń nt. „Bezglutenowe crumble śliwkowe czyli owoce pod kruszonką

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.