Bardzo prosty pasztet wieprzowy

Bardzo prosty pasztet wieprzowy

Robicie pasztety?

Ja właściwie tylko na święta i tak się zastanawiam dlaczego?

Warto spróbować chociaż raz. Zmieniając rodzaje mięsa i przyprawy każdy może znaleźć pasztet idealny dla siebie.

  • 1,5 kg mięsa ( u mnie od szynki )
  • 400 g wątróbki drobiowej
  • 1 duża cebula
  • 1 duża marchewka
  • 4 duże jajka
  • 1 sucha kajzerka ( można pominąć )
  • sól
  • gałka muszkatołowa
  • olej

prosty pasztet wieprzowy

Mięso pokroić w dużą kostkę. Marchewkę obrać i pokroić w talarki. Włożyć razem do garnka, posolić, podlać niewielką ilością wody i dusić do miękkości.

Wątróbkę oczyścić. Cebulę pokroić w pióra. Obsmażyć na patelni z małą ilością oleju.

Kajzerkę namoczyć w wodzie. Odcisnąć.

Wszystko razem zmielić w maszynce.

prosty pasztet wieprzowy

Dodać rozmieszane jajka, przyprawy i dobrze wymieszać.

Masę przełożyć do form. U mnie starczyło jej na wypełnienie dwóch keksówek.

Piec w 180 º C przez godzinę. Pasztet ostudzić i schłodzić w lodówce.

prosty pasztet wieprzowy

Smacznego :)

0.00 avg. rating (0% score) - 0 votes


14 thoughts on “Bardzo prosty pasztet wieprzowy”

Pozostaw odpowiedź madeline82 Anuluj pisanie odpowiedzi

Twój adres email nie zostanie opublikowany.