Bardzo prosty pasztet wieprzowy

Bardzo prosty pasztet wieprzowy
9.2/10 - (5 votes)

Robicie pasztety?

Ja właściwie tylko na święta i tak się zastanawiam dlaczego?

Warto spróbować chociaż raz.

Zmieniając rodzaje mięsa i przyprawy każdy może znaleźć pasztet idealny dla siebie.

tutaj pasztet w wersji odstawowej. Taki jaki robiła moja mama, ale wtedy to była dużo trudniejsza sprawa. Zmielenie mięsa maszynką do mielenia mięsa, nie było proste i wymagalo sporo siły.

  • 1,5 kg mięsa ( u mnie od szynki )
  • 400 g wątróbki drobiowej
  • 1 duża cebula
  • 1 duża marchewka
  • 4 duże jajka
  • 1 sucha kajzerka ( można pominąć )
  • sól
  • gałka muszkatołowa
  • olej

prosty pasztet wieprzowy

Mięso pokroić w dużą kostkę.

Marchewkę obrać i pokroić w talarki.

Włożyć razem do garnka, posolić, podlać niewielką ilością wody i dusić do miękkości.

Wątróbkę oczyścić. Cebulę pokroić w pióra. Obsmażyć razem na patelni z małą ilością oleju.

Kajzerkę namoczyć w wodzie. Odcisnąć.

Wszystko razem zmielić w maszynce.

prosty pasztet wieprzowy

Do zmielonych mięs i warzyw dodać rozmieszane jajka, przyprawy i dobrze wymieszać.

Masę przełożyć do form. U mnie starczyło jej na wypełnienie dwóch keksówek.

Piec w 180 º C przez godzinę. Pasztet ostudzić i schłodzić w lodówce.

prosty pasztet wieprzowy

Smacznego.

Jeśli skorzystałeś z tego przepisu lub masz jakieś pytania zostaw proszę komentarz.

Miło mi również będzie, jeśli ocenisz ten przepis dając mu odpowiednią wg ciebie ilość gwiazdek.



14 thoughts on “Bardzo prosty pasztet wieprzowy”

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

The maximum upload file size: 512 MB. You can upload: image. Drop file here