Banoffee pie

Myślę, że nikomu nie trzeba przedstawiać tego pysznego połączenia smaków, gdyby jednak zdarzyło   się, że jeszcze nie mieliście okazji go próbować nadróbcie to koniecznie. To jeden z tych deserów na który wszyscy czekają na przyjęciu, a potem znika w błyskawicznym tempie zaraz po tym jak pojawił się na stole.

  • 250 g ciasteczek digestive ( mogą być inne pełnoziarniste )
  • 100 g masła
  • 5 – 6 bananów
  • 1 puszka ( 400 g ) kajmaku
  • 400 g śmietany kremówki
  • sok z cytryny
  • gorzka czekolada ( opcjonalnie )

banoffee pie czyli pyszny deser z bananów, kajmaku i bitej śmietany

Ciastka pokruszyć na okruszki. Masło rozpuścić i wymieszać z ciastkami. Formę wyłożyć papierem do pieczenia i przełożyć na nią masę, rozłożyć równomiernie dokładnie uciskając, żeby powstała jednolita powierzchnia. Ciasto można zapiec w 180 º C przez 15 minut, ale nie jest to konieczne, można je równie dobrze porządnie schłodzić i wtedy też spód się scali.

Banany obrać. Każdy owoc podzielić na 3 części i każdą z nich przeciąć wzdłuż na pół. Banany skropić sokiem z cytryny i układać tworząc okręgi zaczynając od brzegu formy, kończąc na środku.

banoffee pie czyli pyszny deser z bananów, kajmaku i bitej śmietany

Banany przykryć kajmakiem, rozsmarowując go równomiernie.

Śmietanę ubić na sztywno i wyłożyć na wierzch. Wstawić na kilka godzin do lodówki.

Przed podaniem całość można posypać startą gorzką czekoladą.

banoffee pie czyli pyszny deser z bananów, kajmaku i bitej śmietany

Smacznego :)

Banoffee pie
Rate this post

12 thoughts on “Banoffee pie”

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.