Bajaderki

Bajaderki

Czasami w domu zostaje nam smętny kawałek obsuszonego ciasta. Tak się stało u mnie. Został baranek z ciasta piaskowego ( niekompletny już ) i kawałek baby. Zjeść w tej formie, jakoś nikt nie chciał. Trzeba to jakoś przetworzyć. Będą bajaderki!

  • resztki suchego ciasta ( u mnie 400 g )
  • 1 szkl ( 250 ml ) mleka
  • 200 g masła
  • 0,5 szkl ( 110 g ) cukru
  • 3 łyżki ( 30 g ) kakao
  • 4 łyżki ( 140 g ) masła orzechowego
  • 1 słoik ( 410 g ) powideł śliwkowych
  • 200 g czekolady

bajaderka

 

Ja wykorzystałam resztki ciasta, jeśli jednak nic wam nie zostało, a macie w domu jakieś ciastka to użyjcie ich. Zasada jest prosta, to muszą być suche produkty, żadnych kremów czy mas. Bakalie mogą być.

Ciasto rozkruszyć, jeśli używacie ciastek zostawcie część do wyłożenia spodu.

W garnku rozpuścić masło z dodatkiem cukru, mleka i kakao. Ciastka wymieszać z masłem orzechowym, powidłami i rozpuszczonymi składnikami. Można też dodać bakalie np : orzechy, migdały, rodzynki czy żurawinę.

bajaderka

Dobrze jest wyłożyć spód herbatnikami, jeśli będę powtarzała to zrobię spód z kruchego ciasta . Na to wylać masę, rozprowadzić równomiernie. Wcisnąć je w masę wyrównując całość. Ja część okruchów zostawiłam i wysypałam na wierzch, ale nie jest to dobry pomysł.

Czekoladę rozpuścić na parze i wylać na wierzch. Rozprowadzić równomiernie.

Wstawić do lodówki. Na porządne stężenie potrzeba kilka dobrych godzin, najlepiej więc zrobic ją dzień przed podaniem.

bajaderka

Smacznego :)

Wiosenne słodkości!

0.00 avg. rating (0% score) - 0 votes


8 thoughts on “Bajaderki”

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.