Bagietki z ziarnami

Bagietki z ziarnami

Wszyscy którzy tu do mnie zaglądają pewnie już się zorientowali, że bardzo lubię piec pieczywo. Nie będzie więc nic dziwnego w tym,że dzisiaj kolejna propozycja, tym razem bagietki z dodatkiem słonecznika i siemienia.

  • 680 g mąki pszennej
  • 5 łyżek siemienia lnianego ( u mnie złotego )
  • 5 łyżek ziaren słonecznika
  • 400 ml letniej wody
  • 20 g drożdży
  • 2 łyżki ( 40 g ) zakwasu
  • 2 łyżeczki cukru
  • 1,5 łyżeczki soli

dodatkowo :

  • olej do smarowania

Bagietki z ziarnami

Do miski robota wlać wodę, dosypać sól i cukier, mąkę, ziarna i dodać drożdże i zakwas. Wszystko wyrobić przez 2 – 3 minuty. Oczywiście nic nie szkodzi na przeszkodzie,żeby zagnieść ciasto ręcznie, wymaga to jednak więcej wysiłki i cierpliwości. Przykryć i odstawić do wyrośnięcia.

Ciasto podzielić na 4 części. Uformować bagietki. Ułożyć w formie dopieczenia, jeśli nie macie formy do bagietek, można je oczywiście upiec bez niej, robiąc odpowiednie odstępy między bułkami. Można też zrobić przegrody z zagiętego papieru do pieczenia, który zapobiegnie zlepieniu się bagietek ze sobą.

formowanie bagietek formowanie bagietek formowanie bagietek formowanie bagietek

bagietki z ziarnami bagietki z ziarnami

Odstawić do wyrośnięcia,

Przed wstawieniem do piekarnika naciąć i posmarować olejem.

Piec w 210ºC przez 10 minut, po tym czasie zmniejszyć temperaturę do 190ºC i piec jeszcze 25 – 30 minut.

bagietki z ziarnami

Smacznego :)



11 thoughts on “Bagietki z ziarnami”

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.


Translate »