Bagietki z mąką pełnoziarnistą

Bagietki z mąką pełnoziarnistą

Przepis na kolejne bułki, tym razem bagietki z dodatkiem mąki pełnoziarnistej.

  • 1 szkl ( 170 g )mąki pełnoziarnistej
  • 1 szkl ( 180 g ) mąki pszennej
  • 0,75 szkl ( 225 ml ) wody
  • 15 g świeżych drożdży
  • 2 łyżki oleju
  • 1 łyżeczka soli
  • 1 łyżeczka cukru

bagietki z mąką pełnoziarnistą

Wszystkie składniki zagnieść, ręcznie lub w maszynie. Odstawić do wyrośnięcia.

Wyrośnięte ciasto przełożyć na blat posypany mąką i podzielić na 4 części. Formować długie i cienkie bagietki. Jeżeli macie formę do bagietek , wystarczy je tam przełożyć pamiętając o dobrym oprószeniu mąką , a jeśli nie macie połóżcie je po prostu na blaszce wyłożonej papierem dopieczenia w większych odległościach.

Zostawić do ponownego wyrośnięcia. Naciąć je czymś ostrym ( nożem lub żyletką ).

Piekarnik nagrzać do 200 º C.  Piec do zrumienienia.

bagietki z mąką pełnoziarnistą

U mnie bagietka z pastą z czerwonej soczewicy.

Smacznego :)

0.00 avg. rating (0% score) - 0 votes


1 thought on “Bagietki z mąką pełnoziarnistą”

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.