Babka ziemniaczana z gotowanych ziemniaków

Danie idealne, jeżeli zostanie nam sporo ugotowanych ziemniaków. Co prawda u mnie w domu zdarza się to bardzo rzadko, ale jednak czasami się zdarza.

  • 750 g ugotowanych ziemniaków
  • 2 cebule
  • 125 g chudego boczku
  • 1 jajko
  • sól, pieprz

Babka ziemniaczana z gotowanych ziemniaków

Cebulę i boczek zeszklić na patelni, jeżeli to konieczne dodać trochę oleju ( kiedy boczek jest bardzo chudy i nie wytopi się z niego tłuszcz ).

Ziemniak przepuścić przez maszynkę. Dodać boczek i cebulę. Wymieszać. Przełożyć do formy. Moja forma nie przywiera, więc nie wysmarowałam jej tłuszczem, ale jeżeli chcecie można wysmarować ją masłem lub olejem.

Piec w 180 º C przez 45- 50 minut, do zrumienienia.

Podawać ciepłą.

Babka ziemniaczana z gotowanych ziemniaków

Smacznego :)

Rate this post

16 przemyśleń nt. „Babka ziemniaczana z gotowanych ziemniaków

  1. Przyznam, że bardzo lubię takie dania. Jednak babki z gotowanych ziemniaków nie jadłam (jedynie z surowych) i chętnie bym spróbowała :) musiała być pyszna :) pozdrawiam

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.