Babka pomarańczowa z czekoladą

Pomarańczowa babka z czekoladą poleca się do zjedzenia.
Babka chciaż jest zrobiona z pomarańczy to smak i aromat owoców nie jest wyczuwalny w cieście. Dlatego jeżeli lubicie aromat pomarańczy proponuję podczas wyrabiania dodać skórkę startą z jednej pomarańczy.
Zamiast pomarańczy można dodać do babki mandarynki.
- 550 g mąki pszennej 450
- 3 nieduże ( 400 g ) obrane pomarańcze
- 2 jajka
- 60 g cukru
- 16 g świeżych drożdży lub 7 g suchych
- 1 yżka oleju
- szczypta soli
dodatkowo :
- 100 g + 100 g gorzkiej czekolady
- 2 łyżki śmietany kremówki
- tłuszcz do smarowania formy
Obrane pomarańcze pokroić na mniejszcze części i dokladnie zmiksować.
Zmiksowane pomarańcze przetrzeć prze sito.
Dodać do nich jajka, drożdże i cukier i dokładnie wymieszać.
Do pomarańczowej mikstury dodać mąkę i sól i wyrobić ciasto.
Wyrobione ciasto przykryć i odsawić, aż podwoi swoją objętość.
Wyrośniete ciasto przełożyć na stolnice, w razie potrzeby delikatnie podsypać mąką i rozwałkować na prostokąt.
Czekoladę ( 100 g ) rozpuścić na parze.
Rozpuszczoną czekoladą posmarować rozwałkowanie ciasto i zawinąć w rulon wzdłuż dłuższego brzegu.
Formę do babki posmarować dokładnie tluszczem.
Ciasto włożyć do formy tak, żeby końce rulonu sie skleiły.
Odstawic na godzinę do wyrośnięcia.
Piec w 180ºC przez 40 minut,
Po upieczeniu wyjąć babkę z formy i studzić na kratce.
Jeżeli bedą problemy z wyjęciem ciasta z formy, można blachę owinąć mokrą ścierką i odczekać chwilę.
Na parze rozpuścic 100 g czekolady, wymieszać ze śmietaną kremówką i ciepłą polewa polać babkę.
Smacznego!
Jeśli skorzystałeś z tego przepisu lub masz jakieś pytania zostaw proszę komentarz.
Miło mi równiez będzie, jeśli ocenisz ten przepis dając mu odpowiednią wg ciebie ilość gwiazdek.