babka keksowa

Babka keksowa

Pieczecie babki? Ja nieczęsto, chociaż właśnie ostatnio zastanawiałam się dlaczego?! Jest tyle rodzajów bab, tyle możliwości. Będę musiała to nadrobić.

Dzisiaj mam dla was babkę z bakaliami. Wilgotna i smaczna.

  • 2 szkl mąki pszennej
  • 0,25 szkl mielonych migdałów
  • 0,5 szkl cukru
  • 4 jajka
  • 200 g masła
  • 0,5 szkl kwaśnej smietany
  • 300 g bakalii
  • 70 g soku z cytryny
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • szczypta soli

dodatkowo :

  • 1 łyżka mąki
  • masło
  • posiekane migdały

babka keksowa

Bakalie ( u mnie 100 g rodzynek, 100 g suszonych moreli i 100 g mieszanki : kawałki suszonych bananów, żurawiny i kokosa) najlepiej takie jak lubicie zalać sokiem z cytryny i odstawić.

Masło utrzeć z cukrem, dodać śmietanę i wymieszać. Dosypać migdały i mieszając dodawać pojedynczo jajka. Mąkę przesiać, wymieszać z proszkiem do pieczenia i solą, dodać do masy.

babka keksowa

Bo bakalii dodać łyżkę mąki, wymieszać z proszkiem do pieczenia i dodać do ciasta. Całość wymieszać.

Formę do babki wysmarować masłem. wysypać posiekanymi migdałami ( mogą być płatki migdałowe ). Napełnić ją ciastem

Piec w 180 º C przez godzinę.

babka keksowa

Smacznego :)

Rate this post

19 przemyśleń nt. „Babka keksowa

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.