babka keksowa
Ciasta Wielkanoc

Babka keksowa

Pieczecie babki? Ja nieczęsto, chociaż właśnie ostatnio zastanawiałam się dlaczego?! Jest tyle rodzajów bab, tyle możliwości. Będę musiała to nadrobić.

Dzisiaj mam dla was babkę z bakaliami. Wilgotna i smaczna.

  • 2 szkl mąki pszennej
  • 0,25 szkl mielonych migdałów
  • 0,5 szkl cukru
  • 4 jajka
  • 200 g masła
  • 0,5 szkl kwaśnej smietany
  • 300 g bakalii
  • 70 g soku z cytryny
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • szczypta soli

dodatkowo :

  • 1 łyżka mąki
  • masło
  • posiekane migdały

babka keksowa

Bakalie ( u mnie 100 g rodzynek, 100 g suszonych moreli i 100 g mieszanki : kawałki suszonych bananów, żurawiny i kokosa) najlepiej takie jak lubicie zalać sokiem z cytryny i odstawić.

Masło utrzeć z cukrem, dodać śmietanę i wymieszać. Dosypać migdały i mieszając dodawać pojedynczo jajka. Mąkę przesiać, wymieszać z proszkiem do pieczenia i solą, dodać do masy.

babka keksowa

Bo bakalii dodać łyżkę mąki, wymieszać z proszkiem do pieczenia i dodać do ciasta. Całość wymieszać.

Formę do babki wysmarować masłem. wysypać posiekanymi migdałami ( mogą być płatki migdałowe ). Napełnić ją ciastem

Piec w 180 º C przez godzinę.

babka keksowa

Smacznego :)

Babka keksowa
Rate this post

19 thoughts on “Babka keksowa

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.

Back To Top
Translate »